În semestrul I, Niciun copil nu a fost abandonat în maternităţile gorjene

358

La nivelul judeţului Gorj, potrivit situaţiilor centralizate de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, nu s-a înregistrat niciun abandon în maternităţi, în acest an. Totuşi, au fost monitorizaţi mai mulţi bebeluşi cu risc de abandon.

Raportul semestrial al DGASPC Gorj „privind situaţia copiilor părăsiţi în unităţile sanitare, copiilor pentru care nu s-a stabilit identitatea, gravidelor în risc social şi a activităţii de monitorizare a cazurilor de copii care au fost supuşi riscului de a fi părăsiţi în unităţile sanitare reîntorşi în familie” relevă faptul că, în primul semestru al anului în curs, nu a fost abandonat în spitalele gorjene niciun copil. Cu toate acestea, două gorjence şi-au abandonat bebeluşii în alte maternităţi din ţară. „Două mame care au domiciliul legal în judeţul Gorj au născut în maternităţi din ţară, iar după naştere şi-au părăsit micuţii (o mamă a motivat că nu are cu ce să-l crească, iar cealaltă că nu l-a dorit). Un copil nou-născut a fost abandonat în Maternitatea Bucur din Bucureşti, iar un alt nou-născut a fost abandonat în Spitalul de Urgenţă Petroşani, judeţul Hunedoara, acesta fiind externat ulterior în familia naturală”, se precizează în raport.

Nou-născuţi în situaţie de risc
În trimestrul I, 11 copii nou-născuţi s-au aflat în situaţie de risc de separare de familia naturală şi în risc social şi doar o singură mamă este minoră. Din cei 11 copii nou-născuţi, trei nou-născuţi, împreună cu mamele lor, beneficiază de serviciile Centrului Maternal din Novaci, respectiv Centrului Maternal din Târgu-Jiu, deoarece mamele micuţilor nu aveau condiţii decente să-şi crească nou-născuţii la domiciliu.
Patru nou-născuţi au fost externaţi în familie, urmare a faptului că părinţii şi-au asumat responsabilitatea creşterii copiilor în propriul climat familial, iar cazurile sunt monitorizate la domiciliu. Alţi doi copii nou-născuţi (gemeni) au fost plasaţi la Centrul de primire si evaluare în regim de urgenţă pentru copilul părăsit sau abandonat în maternitate din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Cărbuneşti, în timp ce doi copii nou-născuţi au fost plasaţi la asistenţi maternali profesionişti din cadrul DGASPC Gorj.
În trimestrul II al anului 2014 şase nou-născuţi s-au aflat în situaţie de risc de separare de familia naturală şi în situaţie de risc social (o mamă este minoră în vârstă de 16 ani). De asemenea, doi copii nu au naşterea înregistrată la Secţia de stare civilă din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, deoarece nici mamele lor nu au certificate de naştere.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here