În şcolile din Târgu-Jiu, Educaţie ecologică pentru protejarea zonelor umede

305
apm prescolariÎn data de 2 februarie se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea în 1971 a Convenţiei de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice), ratificată de România prin Legea nr.5/1991.

Sloganul sub care se va celebra acesta zi în anul 2010 este „Ai grijă de zonele umede – un răspuns pentru schimbările climatice”.

Pentru a aminti acest eveniment legat de mediul înconjurător, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, prin intermediul compartimentului de Biodiversitate, a pus la punct un program de educaţie ecologică cu prezentări în PowerPoint şi concursuri care implică elevi de grădiniţă, şcoli generale şi licee. Astfel, încă de luni, 25 ianuarie, au demarat activităţile legate de acest eveniment, la 3 unităţi preşcolare din oraş. Este vorba de Grădiniţa Nr. 28, Grădiniţa „Mihai Eminescu” şi Grădiniţa nr. 8. Ieri, au fost vizate şcolile generale nr. 4 şi nr. 8, iar astăzi Şcoala Generală nr. 11 şi Colegiul Naţional Spiru Haret. „În funcţie de nivelul elevilor, se vor prezenta noţiuni de conservare a zonelor umede din ţara noastră şi a importanţei acestora. De altfel, organizăm şi concursuri interactive, în urma cărora elevii primesc diplome”, ne-a declarat Cristina Merfu, purtător de cuvânt al APM Gorj.
La toate unităţile de învăţământ mai sus menţionate s-au prezentat câte cinci angajaţi ai Compartimentului Biodiversitate. Marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede, are menirea de a aduce in atenţia comunităţilor locale si a factorilor responsabili, conservarea zonelor umede şi importanţa utilizării înţelepte a resurselor furnizate de acestea în folosul nostru si al generaţiilor care vin.
În sensul Convenţiei de la Ramsar asupra zonelor umede de importanţă internaţională, semnată la 2 februarie 1971 în Iran, „zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare , dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m”.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here