În Săptămâna Patimilor – Peste 30 de gorjeni au donat sânge, zilnic

135

centru de transfuziDe la începutul Săptămânii Patimilor, numărul donatorilor care se adresează Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu a crescut, ajungând la o medie de 30-35 de persoane pe zi. Fiecare donator primeşte câte şapte tichete în valoare de 63 de lei, dar şi o zi liberă de la serviciu.

An de an, înaintea marilor sărbători, precum Paştele sau Crăciunul, numărul gorjenilor care donează sânge creşte semnificativ, semn că mulţi dintre ei sunt determinaţi să facă acest gest de nevoia de bani. Şi de această dată, în preajma sărbătorilor pascale numărul donatorilor a început să crească. „De luni a început să crească numărul donatorilor. În fiecare zi am avut câte 30-35 de persoane pe zi. Într-o perioadă normală a anului avem o medie de 25-28 de donatori pe zi”, a confirmat Maria Cazan, director Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu.

63 de lei pentru o unitate de sânge

Fiecare donator primeşte tichete de 63 de lei. Tichetele pentru achiziţionarea de alimente reprezintă o contribuţie importantă pentru masa de Paşti, astfel încât oamenii nu ezită să dea aproape o jumătate de litru de sânge în schimbul acelor bonuri. Conform legislaţiei în vigoare, bărbaţii pot dona sânge cel mult de cinci ori pe an, iar femeile de patru ori. De la fiecare donator se recoltează câte o unitate de sânge (o pungă), care conţine 450 de mililitri. Sângele este foarte atent analizat astfel încât donatorul are parte de investigaţii de laborator amănunţite, printre acestea numărându-se şi cele de depistare a hepatitelor B sau C, SIDA, sifilis şi alte afecţiuni grave. Trebuie precizat, de asemenea, că unii dintre gorjenii care donează sânge sunt „clienţi” vechi ai Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu; aceştia îşi doresc ca prin gestul lor să salveze vieţi, dar şi să aducă o bucurie propriei familii prin posibilitatea utilizării celor 7 tichete primite în schimbul sângelui donat.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here