În primele zile ale anului – Zeci de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor

1461

Sărbătorile de iarnă au adus mii de turişti în staţiunea Rânca. Afluxul de iubitori ai muntelui a dat bătăi de cap salvamontiştilor. Zeci de persoane au solicitat sprijinul acestora în primele cinci zile ale noului an. Potrivit directorului Salvamont Gorj, în perioada 1-5 ianuarie s-a intervenit la 22 de cazuri pe pârtii, iar 7 turişti au cerut ajutor la cabane.  Pentru 4 cazuri s-a solicitat ambulanţa.

Început de an solicitant pentru salvamontiştii gorjeni. Numărul mare al turiştilor care au petrecut sărbătorile de iarnă la munte a făcut ca şi numărul accidentelor să fie pe măsură. Numai în primele cinci zile ale noului an au fost 22 de cazuri la schi, snowboard şi săniuş. „Circa 4-5000 de persoane au fost în staţiune de Anul Nou şi aproximativ una-două mii de persoane s-au aflat în tranzit zilnic. În perioada 1-5 ianuarie am avut 22 de cazuri şi 7 mici intervenţii; 8 cazuri au fost pe pârtie la schi sau snowboard, 6 pe pârtia de săniuş, restul în afara zonelor amenajate, datorate încălţămintei neadecvate sau folosirii pentru alunecare de mijloace improvizate. Cele 7 intervenţii au fost la persoane aflate la cabane, probleme specifice excesului de mâncare şi băutură, lipotimii, diverse plăgi. Pentru 4 cazuri a fost chemată ambulanţa, 2 cazuri au fost transportate cu ambulanţa Salvamont, 8 cazuri au fost îndrumate să facă control de specialitate la unităţile medicale, deplasându-se cu maşinile proprii. Restul, afecţiuni care nu au necesitat transport sau consult de specialitate, accidentaţii preferând să îşi continue sejurul şi să facă tratamentul la cabinetul Salvamont”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

Şase-opt salvatori la dispoziţia turiştilor, zilnic
Pentru a face faţă solicitărilor, la Rânca, asistenţa s-a făcut cu 6 – 8 salvatori pe zi. Potrivit reprezentanţilor Salvamont Gorj, primul caz din an la a fost la ora 00,08 min. Cel mai grav accident s-a produs la snowoard, victima alegându-se cu fracturi la ambele braţe. „A funcţionat doar pârtia din centrul staţiunii, singura dotată cu instalaţie de produs zăpadă, dar, nici aceasta nu a putut fi folosită la parametri normali, temperatura pe timpul nopţii fiind prea ridicată”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj. Întrucât în Rânca au fost anunţate pentru această săptămână grupuri care vin să serbeze Crăciunul pe stil vechi, salvamontiştii vor menţine efective suplimentare şi ambulanţa Salvamont în Rânca pentru a interveni şi a asigura asistenţa şi transportul medical în regim de urgenţă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here