ÎN PREMIERĂ, criptomonede RIPPLE și BITCOIN, confiscate de DIICOT

914
84042918 - coins of bitcoin on dollar notes

14 români au fost extrădaţi în Statele Unite, fiind acuzaţi de fraude informatice cu prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de dolari. În premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, procurorii DIICOT au indiponibilizat criptomonede Ripple şi Bitcoin, în valoare de 5.000 de euro. Criptomoneda sau criptovalută este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată. Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială.

Totodată au fost efectuate 27 de percheziţii în mai multe județe, între care Doljul și Oltul.

„În urma unei cereri de asistență judiciară internațională, transmisă de către Secret Service, Statele Unite ale Americii, prin intermediul Department, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au efectuat investigații faţă de mai mulţi cetăţeni români, sub aspectul savarsirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică și spălare de bani.

În fapt s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, mai multe persoane din București, Cluj, Craiova și Alexandria au fost implicate în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34.000.000$.
Activitatea infracțională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă online a licitațiilor, concepută pentru a înșela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse online.
Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze 《vânzătorul》 prin telefon sau email. Suspecţii operau 《centre de comandă》unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid. De asemenea, suspecţii oferau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută USD, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în USD. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine aparţinând suspecţilor”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

În urma solicitării din partea autorităților din Statele Unite ale Americii, pe 11 decembrie, anul trecut, procurorii DIICOT și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea au efectuat 27 de percheziții pe raza municipiilor Bucureşti, Teleorman, Craiova şi Cluj-Napoca şi a judeţelor Ilfov, Teleorman şi Olt, la domiciliile și reședintele persoanelor vizate. „Au fost ridicate sau indiponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD –uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casă și 2 apartamente), cu o valoare totală estimată la suma de 310.000 de euro.
Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomonede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. În cauză, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală şi la sediile brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Cluj și Craiova,un număr de 18 persoane.
Totodată, faţă de 14 suspecţi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, in baza mandatelor internaționale de arestare, extrădarea acestora în Statele Unite ale Americii”, se mai precizează în comunicatul de presă al DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here