În Prefectura Gorj – Ilegalistă, promovată şefă la Legalitate

184

deschiderePentru că şi-a regretat fapta, o funcţionară despre care anchetatorii au stabilit că a falsificat documente a fost promovată şefă la Legalitate. Larisa Melania Furmă, jurist în cadrul Prefecturii Gorj, a fost promovată, recent, ca şef al Serviciului de Legalitate în cadrul instituţiei, deşi femeia a primit amendă administrativă din partea procurorilor din Gorj.

În ordonanţa anchetatorilor se precizează că jurista a comis infracţiunile de fals şi uz de fals, dar pentru că şi-a recunoscut şi regretat fapta şi chiar a achitat prejudiciul, procurorii au decis să n-o trimită în judecată. I-au aplicat totuşi o amendă administrativă în valoare de 500 de lei, iar pentru acest lucru, prefectul a promovat-o ca şefă la Serviciul de Legalitate din cadrul Prefecturii Gorj. Explicaţia prefectului Liviu Andrei este aceea că nu avea habar despre rezoluţia procurorilor. Acesta a spus că se va informa cu privire la acest aspect.

Mai multi funcţionari din cadrul Prefecturii Gorj au fost amendaţi de către procurorii din Gorj pentru că au comis infracţiuni de abuz în serviciu în formă calificată, fals şi uz de fals. Deşi se precizează că infracţiunile au fost comise în legătură cu serviciul, pentru conduita sinceră avută, procurorul care s-a ocupat de caz dispune netrimiterea în judecată a făptuitorilor, printre ei şi nou promovata funcţionară: “Având în vedere împrejurările comiterii faptelor, atitudinea sinceră a invinuiţilor, care au recunoscut şi regretat săvârşirea faptelor, lipsa de antecedente penale ale acestora, caracterizările din care rezultă că au un comportament corespunzător în familie şi societate, aspectul că prejudiciul a fost parţial recuperat, apreciem că aplicarea unor sancţiuni cu caracter administrativ este suficientă pentru a le îndrepta pe viitor conduita”, îşi motivează procurorul Sorin Tomoiu, nesancţionarea penală a funcţionarilor publici.

Pontaţi doar pe hârtie

În acelaşi timp, în rechizitoriu se arată clar care au fost faptele săvârşite de funcţionarii Prefecturii: “S-a reţinut că prin plângerea formulată de reprezentanţii Instituţiei Prefecturii Gorj s-a solicitat efectuarea de cercetări asupra mai multor funcţionari publici din cadrul prefecturii care au fost nominalizaţi, pontaţi şi renumeraţi fictiv în mai multe comisii tehnice ce au funcţionat la circumscripţiile comunale cu ocazia alegerilor locale din iunie 2008”. S-a stabilit că funcţionarii Prefecturii au fost desemnaţi în aceste comisii locale pe baza unor discuţii avute cu diverşi primari, unii edili mărturisind că au fost rugaţi de angajaţii Prefecturii să-i treacă în comisii. Evident, pentru bani.

Numai că cei patru funcţionari publici fuseseră numiţi, prin ordin al prefectului, membri în Secretariatul Tehnic al Comisiei Tehnice Judeţene şi nu puteau să fie, în acelaşi timp, şi în comisiile locale. Procurorii stabilesc şi că funcţionarii se aflau, în acelaşi timp, nu în una sau două ci în cinci comisii.

Tot anchetatorii mai stabilesc că toate pontajele au fost făcute în mod fictiv, întrucât prezenţa acestora în toate comisiile era imposibilă. “Pe baza pontajelor fictive, s-au întocmit ştate de plată şi s-au primit diverse sume de bani”, susţin procurorii.

Fără pericol social

În total, prejudiciul adus statului, prin falsurile făcute de către cei patru angajaţi ai Prefecturii se ridică la peste 15.000 de lei, bani pe care funcţionarii i-au restituit primăriilor de unde-i încasaseră.

Dar, după toate aceste fapte, procurorul Sorin Tomoiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu stabileşte că:”faptele săvârşite de învinuiţi nu prezintă gradul de pericol social al unor infracţiuni”.

Deci, au furat din banii statului şi au falsificat documente oficiale în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale, dar nu pot reprezenta un pericol social. Iar pentru asta mai sunt şi promovaţi.

Pentru că nu este un pericol social, Melania Furmă a şi fost promovată şefă la Legalitate în cadrul Prefecturii Gorj. Despre ea prefectul Liviu Andrei spune: “Eu am înţeles că nu există o hotărâre de vinovăţie. Nu ştiam că a primit o amendă administrativă. Înţeleg că legal nu are o problemă, doar moral. Şi, sincer vă spun, ca prefect nu pot discuta despre cazierul administrativ şi moral al doamnei, ca om, da. Vă spun sincer, moral n-ar trebui să fie acolo. Am promovat-o dar n-am ştiut această situaţie. Voi solicita şi eu ordonanţa parchetului”, a declarat Liviu Andrei.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here