În plină vară, Aflux de pacienţi cu boli diareice, viroze şi probleme cardiace

332

Tot mai mulţi gorjeni ajung, în această perioadă, la cabinetele medicilor de familie şi la spital acuzând simptome ale bolilor de sezon. Boala diareică dă bătăi de cap multor persoane, dar şi virozele sunt destul de numeroase. De asemenea, şi cardiacii au de suferi din cauza temperaturilor ridicate.

În această perioadă a anului, din dorinţa de a consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete şi a se vitaminiza, multă lume are tendinţa de a ignora importanţa igienei alimentare. De aceea, frecvenţa bolilor de sezon este mai mare. Medicii spun chiar că aceasta este sezonul bolii diareice. „Boala diareică este frecventă în această perioadă. Pentru a evita îmbolnăvirea, este obligatorie o igienă strictă la tot ce e proaspăt: fructe, legume. Preparatele pe bază de carne, tocăturile, se păstrează la frigider, la temperaturi de 1, 2, 3 sau maxim 4 grade Celsius”, precizează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.

Simptome şi măsuri de prevenire
Bolile diareice se asociază cu manifestări clinice precum: greaţă, vărsături, inapetenţă – lipsa poftei de mâncare, meteorism abdominal (balonare), febră, astenie şi altele. Principala cauză a îmbolnăvirii este cea infecţioasă: virusuri, bacterii, paraziţi, fungi. De altfel, la baza îmbolnăvirii mai pot sta şi alergiile alimentare. Simptomele alergiilor alimentare sunt pe cât de pregnante, pe atât de supărătoare. Mâncărimi ale pielii, ale cavităţii bucale, care pot evolua către inflamarea căilor respiratorii, spasmul acestora, sau chiar leşin.
Astmul şi eczemele sunt cele mai comune boli asociate cu alergiile alimentare.
Pentru a preveni îmbolnăvirea, în primul rând, trebuie adoptată o igienă corectă, strictă. Înainte de a servi masa sau de a pregăti de mâncare este obligatoriu spălatul pe mâini cu apă şi săpun. De asemenea, fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a fi consumate.
Important, de precizat, este faptul că la apariţia simptomelor de îmbolnăvire prezentarea la medic este obligatorie, în caz contrar boala putându-se agrava.

Copiii şi cardiacii, afectaţi de condiţiile atmosferice
În această perioadă a anului sunt frecvente şi virozele, dar şi cazurile de tahicardie şi hipertensiune. „Virozele sunt destul de numeroase acum. De asemenea, frecvente sunt exacerbările de hipertensiune şi tahicardie. Schimbările atmosferice şi condiţiile meteo actuale ne afectează pe toţi, în general, însă, copiii, cronicii şi cardiacii au de suferit cel mai mult”, confirmă Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here