În plină criză a lipsei locurilor pentru preșcolari – Directoarea unei grădinițe din Târgu-Jiu vrea să închidă instituția!

1696

Carmen Marinescu, directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr.1 Târgu-Jiu, care are în subordine și Grădinița cu Program Normal nr.20 din municipiu, a luat, la finalul anului trecut, decizia de a închide structura de învățământ situată în buricul orașului, pe o motivație aberantă, aceea că nu ar mai fii destui copii care să frecventeze locația respectivă. Pentru a-și duce planul absurd la bun sfârșit, directoarea a propus în planul de școlarizare pe anul 2019-2020 închiderea grădiniței cu program normal, refuzând totodată înscrierea noilor beneficiari la această formă de învățământ. Deși i s-a transmis de către consilierul municipal Eduard Lădaru, prezent la ultima ședință a Consiliului de Administrație(CA) a unității de învățământ, că primăria nu intenționează să închidă nicio grădiniță, aceasta și-a continuat demersul, impunându-și planul în Consiliul Profesoral, întrunit chiar de două ori, până când acesta a întrunit numărul de voturi necesare.

• Un director de grădiniță care distruge, în loc să dezvolte
• Instrumente, la mâna unui manager abuziv care vrea să desființeze, pe pofte și din răzbunare, o grădiniță
• Sindicatele, Inspectoratul Școlar și Primăria spun NU!

Conflictele directoarei Marinescu cu o parte a personalului grădiniței pe care o conduce de aproape doi ani sunt deja de notorietate, mai multe plângeri din partea personalului instituției și chiar ale păriniților ajungând la IȘJ Gorj și chiar la DSP. Marinescu a fost chiar dată în judecată de unul dintre subordonați, pe motiv că nu l-a încadrat corespunzător, acesta câștigând în instanță și anulând decizia abuzivă luată la adresa sa.

Desființarea, instrument de răzbunare
De altfel, tot pe un conflict cu personalul, directoarea a decis să scape de o parte dintre cei care îi sunt incomozi și a conceput un plan de școlarizare care, în mod șocant, nu impune o creștere a rețelei școlare ci, o reducere drastică a acesteia, prin desființarea din toamnă a grădiniței cu program normal, situată în municipiu, lângă Asociația SOS Copiii Gorjului. Decizia chiar dacă la prima vedere nu pare atât de gravă, pe termen lung aceasta impune și o reducere de personal, lucru urmărit de altfel de directoare, grădiniția piezându-și astfel personalitatea juridică. Acest fapt atrage după sine și o reducere semnificativă de posturi, atât din rândul personalul didactic cât și din cel auxiliar.

Jonglerii pentru asigurarea serviciului pentru un singur cadru didactic
Acest lucru este subliniat și de către liderul de sindicat din grădiniță, prof.Claudia Burci, care relatează pentru Gorjeanul faptul că nu este de acord, la fel ca și jumătate din personalul grădiniței, cu desființarea unității școlare respective, directoarea urmărind doar transferarea cadrului didactic de la unitatea care ar urma să-și închidă porțile, la grădinița de pe strada Griviței. Dascălii se tem că un astfel de demers va creea un precedent periculos. “S-a hotărât în Consiliul de Administrație închiderea grădiniței cu program normal. Doamna director spune că ar fi scăzut numărul preșcolarilor. În principiu, profesorul titular de la grădinița 20 ar dori să vină pe postul colegei mele de la Grădinița 1.. Doamna director consideră că în acest fel poate să asigure locurile noastre de muncă. Practic, se dorește ca profesorul titular de la grădinița 20 să aibă postul stabil pentru anul școlar viitor. Așa au hotărât și colegele noastre în Consiliul Profesoral. Eu am susținut menținerea acestei grădinițe în aceea ședință. S-au organizat, de fapt, două ședințe pentru a trece planul de școlarizare propus de director”, a declarat liderul de sindicat, Claudia Burci. “Eu cred că această grădiniță trebuie să funcționeze pentru că sunt preșcolari. Planul mai trebuie avizat de CL și de CA-ul IȘJ Gorj. Mai sunt două piedici, depinde însă de ceea ce doresc dumnealor în aceste organisme, în CA-ul grădiniței eu nu am putut comenta deoarece am rol consultativ. Spațiul de la Grădinița 20 este util, noi am putea să ne extindem.. Din păcate, părinții care doresc să-și înscrie copii la această grădiniță nu sunt lăsați să facă asta, deși înscrierile oficial vor începe în aprilie. Deja părinții sunt dezinformați de acest aspect și chiar am rugat educatoarea să le spună părinților că înscriem pentru această toamnă”, a completat liderul de sindicat al Grădiniței nr.1 Târgu-Jiu.

Grupe cu 40 de preșcolari, în timp ce desfința o grădiniță! Consilierul Lădaru, împotrivă
În ciuda opiniilor diferite, Marinescu a întrunit în decembrie acel Consiliu de Administrație în care și-a impus planul de școlarizare în care a trecut, pentru anul școlar viitor, doar două grupe mici de câte 20 de copii, două grupe mijlocii tot de câte 20 și două grupe mari compuse, atenție !!!, din câte 40 de preșcolari fiecare, știut fiind că locația de pe Griviței nu are săli de clasă generoase. Deși consilierul municipal Eduard Lădaru nu s-a arătat de acord cu planul directoarei, transmițându-i că nici reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu nu vor accepta niciodată desființarea grădiniței, Marinescu a trecut peste sfatul primit de la alesul local. “Se dorește închiderea unuia dintre cele două spații ale Grădiniței nr.1 numai că motivația nu e plauzibilă, cel puțin legat de lipsa preșcolarilor. Eu cred că responsabilii grădiniței au direcționat copii spre locația din Griviței, în mod intenționat, din dorința de a nu fii suficienți în cealaltă parte. Eu cel puțin așa cred. Am fost la ședința CA-ului și le-am spus deja că discutasem la nivel informal cu consilieri, primar, viceprimari și că am stabilit că nu se va desființa aceea grădiniță. Nu știu ce se întâmplă acolo, mi se tot motiva că preșcolarii se duc după educator. Consiliul Local nu va fii niciodată de acord cu acest demers deși mi s-a motivat că nu e rentabil, sunt cheltuieli dar acesta este un bun social, rentabilitatea se calculează altfel. Plus că bugetul orașul poate suporta cheltuielile cu această grădiniță deoarece este la nivelul a 35 de milioane de euro”, a declarat, ieri, Educard Lădaru, consilier municipal.

Marinescu a închis telefonul!
Fără să țină cont de ce i-a spus consilierul local, Marinescu a întrunit, imediat după aceea ședință de CA, Consiliul Profesoral, impunându-și la vot propriul plan de școlarizare. La prima ședință, planul nu a trecut, primind 4 voturi împotrivă, 4 pentru și 4 abțineri dar directoarea a avut grijă să mai întrunească, a doua zi, o ședință similară pentru a-și vedea proiectul aprobat. La al doilea Consiliu Profesoral, Marinescu a reușit să convingă cadrele didactice să-i susțină planul de școlarizare aberant, care ar urma să dinamiteze activitatea școlară de la grădiniția nr.20.

Sunată de la Gorjeanul pentru un punct de vedere oficial legat de planul său de școlarizare care ar fi urmat să ajungă pe masa CA-ul IȘJ și pe cea a Consiliului Municipal Târgu-Jiu, Marinescu a rămas fără cuvinte și a închis repede telefonul. În ciuda insistențelor noastre de o găsi din nou, luni, Marinescu a dovedit că refuză un dialog pe această temă, fiindu-i teamă să își expună adevăratele motive pentru care își dorește să închidă o grădiniță pe care s-a angajat să o managerieze.

USLI împotrivă, IȘJ nu ține cont de planul lui Marinescu!
De altfel, și liderul de sindicat de la nivel județean, Constantin Huică, s-a arătat împotriva planului directoarei, spunând că IȘJ Gorj nu va accepta niciodată o astfel de propunere, deoarece, atenție!!!, sunt destui copii în municipiu pentru a se înscrie la această unitate de învățământ. Și Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj, a avut o opinie similară, anunțând că Inspectoratul Școlar Gorj nu a ținut cont de propunerea directoarei Marinescu.
“Popunerea doamnei director a existat, dar CA-ul nu a ținut cont de propunerea acesteia, deoarece CL nu a luat în calcul planul de școlarizare respectiv. Comunitatea locală nu agreează un asemenea demers. Clar, în anul următor, această grădiniță va funcționa ca și în acest an școlar”, a declarat Georgeta Popescu.

Liderul USLI, Constantin Huică, a declarat, de asemenea, pentru Gorjeanul că nu agreează propunerea lui Marinescu. “Am vorbit la IȘJ încă din decembrie, au fost discuții pe această temă, dar Inspectoratul Școlar nu a aprobat această propunere, întrucât există copii. Drept motiv, unitatea va funcționa și anul școlar viitor. După ce că nu sunt locuri destule pentru preșcolari, grădinițele din municipiu fiind supraaglomerate, fiind clase cu copii peste normativ,ar fi culmea să se închidă o grădiniță de centru. Părinții să stea liniștiți că această grădiniță nu se închide”, a precizat liderul Uniunii Sindicatelor Libere din învățământ Gorj.
ANAMARIA STOICA

10 unități de învățământ din Gorj își închid porțile din toamnă
Inspectoratul Școlar Județean Gorj a anunțat ieri că în anul școlar viitor, adică din toamnă, cinci școli și cinci grădinițe din județ își vor închide porțile urmare a scăderii numărului de școlari și preșcolari. Este vorba despre grădinițele din: Brătuia-comuna Dănești, Ciorari-comuna Stoina, Andreești-comuna Vladimir, Pișteștii din Deal-comuna Scoarța, Valea Perilor-comuna Cătunele. Nu vor mai funcționa în anul școlar viitor nici școlile primare din: Curtișoara-oraș Bumbești-Jiu, Crețești-oraș Târgu-Cărbunești, Iliești-comuna Ionești, nr.2 Andreești-Vladimir, nr.1 Virșani-comuna Jupânești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here