În Parohia Strâmba-Jiu, evaluarea portofoliilor finale ale grupurilor parohiale de tineri din Protoieria Târgu-Jiu Sud

1651

În cadrul manifestărilor culturale şi educaţionale, programate cu prilejul «Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)» şi «Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti», în Patriarhia Română, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, sâmbătă, 30 martie 2019, Parohia Strâmba-Jiu a găzduit prezentarea şi evaluarea portofoliilor finale constituite din grupurile parohiale ale tinerilor din Protoieria Târgu-Jiu Sud.
Manifestarea a fost onorată de prezenţa d-lui prof. Doru Marcu, inspector eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, a Părintelui Protoiereu, Pr. Ionel Câmpeanu, a Doamnei Primar al Oraşului Turceni, psiho-pedagog, Cristina Cilibiu şi a Doamnei prof. Georgeta Iliescu, dir. adj. al Grupului Şc. Ind. Turceni.

,,Dragostea cu care ați căutat în lada de zestre a satului românesc”
În cuvântul de bun venit adresat participanţilor, Preotul Paroh, Părintele iconom, Antonie Făinişi a precizat că satul Strâmba-Jiu cu o vechime de 500 de ani, pur şi simplu «respiră» credința în Dumnezeu cu doi «plămâni» sănătoşi: biserica parohială și Mănăstirea «Sfânta Treime», mai ales că întreaga istorie a neamului românesc este legată de sat, iar satul este «ancora cerului», este «antecamera Raiului», vatra strămoşească plină de tradiții, iar cele mai importante valori în jurul cărora se derulează viaţa satului sunt familia, biserica și şcoala. Acesta este motivul pentru care şcoala românească a luat ființă în tinda Bisericii și a continuat să existe și să se dezvolte în strânsă legătură cu Biserica. Prin urmare, cooperarea dintre Biserică și Școală, de-a lungul timpului, a adus o contribuție majoră la promovarea educației copiilor și a tineriilor de la sate. În încheiere, Preacucernicul Părinte Pr. Antonie Făinişi a spus: ,,Vă mărturisesc faptul că am văzut împreună cu comisia de evaluare portofoliile, activitățile, dragostea cu care ați căutat în lada de zestre a satului românesc și țin să vă felicit pe toți pentru implicarea, pentru dăruirea, pentru frumosul pe care l-ați construit în jurul acestui proiect-concurs. Pentru mine, toți sunteți câștigători, iar cel mai mare câștig este faptul că ați atras copiii, comunitatea (familia, școala) să participe la activitățile organizate de către Biserică, dar peste toate acestea, cel mai important lucru este faptul că i-aţi făcut să înțeleagă că dintotdeauna, Hristos este sufletul satului lor. Evenimentul de astăzi este un alt câștig, care domnul Inspector, prof. Doru Marcu a ținut să se întâmple, iar în activitatea de azi, vom învăța unii de la alții, de aceea, felicit copiii care au fost minunați și care au pus mult suflet în acest proiect! Acum, le adresez un gând de rugăciune, de sănătate și de bucurie”, a ţinut să menţioneze amfitrionul manifestării de la Strâmba-Jiu.

“Biserica ne învaţă că trebuie să păstrăm vie, tradiţia satului românesc”
În câteva cuvinte sugestive, d-na primar Cristina Cilibiu a precizat faptul că este importantă această perioadă în care totul este într-o continuă schimbare, iar Biserica ne învaţă că trebuie să păstrăm vie tradiţia satului românesc. Doamna dir. adj. prof. Georgeta Iliescu a menţionat că la astfel de prilejuri, învăţăm ceva bun şi folositor, că Biserica ne învaţă cum să facem să fim cu toţi oamenii mai buni!
Domnul prof. Doru Marcu, inspector eparhial a transmis un mesaj de suflet din partea Ierarhului Eparhiei noastre, ÎPS Părinte Mitropolit, dr. Irineu, subliniind faptul că menirea proiectului şi conceptul propus de către organizatori, fac parte din funcţia misionar-filantropică şi pastoral misionară a Bisericii noastre dreptmăritoare care pe toţi ne uneşte în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. Preacucernicul Părinte Protoiereu, Pr. Ionel Câmpeanu a subliniat faptul că într-o sală plină de copii iubitori de Dumnezeu, emoţiile îl copleşesc şi îi sporesc responsabilitatea faţă de credincioşi. Participanţilor prezenţi la manifestare, le-a fost prezentat filmul Proiectului: «Unirea din pridvorul Bisericii», cu care grupul de tineri din Strâmba-Jiu a câştigat în anul 2018 premiul I şi i-a fost înmânată diploma de onoare de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Componența Comisiei de evaluare a Concursului «Hristos este sufletul satului meu», din Protoieria Târgu-Jiu Sud, din data de 30 martie 2019 a fost următoarea: Pr. prof. Remus Daniel Hirghiduși, Marin Bîcleșeanu, prof. de limba română, Alina Romina Iordache, prof. de religie şi Zoran Laurențiu Cătălin Ionică, prof. educație plastică.

,,Hristos are întotdeauna deschisă uşa satului românesc, a satului nostru gorjenesc”
De fapt, partea cea mai incitantă şi mai atractivă a manifestării a constituit-o prezentarea proiectelor în ordinea alfabetică a parohiilor, acestea derulându-se în felul următor, spre marea satisfacţie a preoţilor şi a profesorilor care s-au implicat în realizarea fiecărui proiect: Parohia Budieni, com. Scoarţa, – Pr. Ianăși Daniel, cu proiectul: «Sunt parte a satului meu», Parohia Dragotești – Pr. Bugiugan Ionuț Mădălin cu proiectul: «Satul meu, poartă spre împărăția cerurilor», Parohia Iași, com. Drăguţeşti – Pr. Prof. Florea Daniel, cu proiectul «Satul meu, vatră creștină», Parohia Mătăsari – dl. Prof. Nicolovici Cristian, cu proiectul «Hristos dăruind viață satului meu», Parohia Raci, com. Negomir – Pr. Salavat Ionuț Cristian, cu proiectul: «Trecut, prezent și viitor în satele negomirene», Parohia Rovinari II – Pr. Prof. Foanene Daniel și dl. Prof. Popescu Adrian, cu proiectul: «Hristos-Lumina făuritorilor și a strămoșilor mei», Parohia Strâmba Jiu – pr. Antonie Făiniși împreună cu d-na prof. şi Preoteasa Magdalena Făinişi, cu proiectul: «Satul cu dor de Hristos», Parohia Strâmtu, com. Samarineşti, – Pr. Popescu Ovidiu, cu proiectul: Biserica – sufletul satului», toate proiectele fiind prezentate într-o paletă largă şi viu colorată, plină de expresivitate şi mai ales de dăruire din partea tinerilor şi a îndrumătorilor acestora. În timp ce juriul a decis numele şi ierarhizarea câştigătorilor concursului, în curtea bisericii de lemn din Strâmba-Jiu s-a desfăşurat un program cultural-artistic sugestiv intitulat: «Dor de sat», susținut de către copiii celor 8 Parohii înscrise în concurs. Tot în faţa Bisericii Strâmba-Jiu au fost anunţaţi câștigătorii concursului şi s-a făcut premierea grupurilor parohiale câştigătoare într-o ierarhie care se prezintă astfel:
Premiul I cu felicitări, Parohia Strâmba Jiu – pr. Antonie Făiniși împreună cu d-na prof. Preoteasa Magdalena Făinişi, cu proiectul: «Satul cu dor de Hristos», Premiul al II-lea s-a acordat la două grupuri parohiale: Parohia Raci, com. Negomir – Pr. Salavat Ionuț Cristian, cu proiectul: «Trecut, prezent și viitor în satele negomirene» şi Parohia Rovinari II – Pr. Prof. Foanene Daniel și dl. Prof. Popescu Adrian, cu proiectul: «Hristos-Lumina făuritorilor și a strămoșilor mei», Premiul al III-lea s-a acordat grupului parohial din Parohia Strâmtu, com. Samarineşti, – Pr. Popescu Ovidiu, cu proiectul: Biserica – sufletul satului», aceste 4 grupuri parohiale urmând a se prezenta la zaza superioară care se va desfăşura la nivelul Eparhiei Mitropoliei Olteniei. În finalul manifestării, participanţii au fost invitaţi să participle la o agapă la Casa Parohială şi apoi să viziteze Mănăstirea «Sfânta Treime» din Strâmba-Jiu. În doar două cuvinte, Preotul Paroh, Părintele iconom, Antonie Făinişi a sintetizat esenţa acestei minunate manifestări spunând că “Hristos are întotdeauna deschisă uşa satului românesc, a satului nostru gorjenesc”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here