În Padeş localnicii îşi doresc serviciu de salubritate modern

485

pades arjocuLocuitorii comunei Padeş vor avea în curând europubele în fiecare gospodărie. În baza unui program Phare 2005, autoritatea locală a devenit cofinanţator al unui proiect a cărui valoare depăşeşte 400.000 de euro, 

în baza căruia în localitatea gorjeană va fi extinsă reţeaua de alimentare cu apă şi va fi înfiinţat un Serviciu de Salubritate. Peste 1.800 de europubele şi 75 containere vor putea fi distribuite la oameni, după ce îşi vor da avizul şi aleşii locali ai comunei în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul acestei luni. Edilul localităţii, Viorel Nicolescu, spune că Primăria Padeş a cofinanţat proiectul, demarat în urmă cu 18 luni de zile, cu suma de 41.000 de euro, ce reprezintă 10% din valoarea totală. Programul s-a desfăşurat pe etape, ultima verificare a ADR Craiova urmând a avea loc în următoarele săptămâni.

“Taxa va fi în funcţie de contractul pe care îl vom încheia cu firma UEG. La o primă estimare se calculase un preţ de 18 Euro pe tona de deşeuri, apoi am negociat şi era vorba de 16 Euro. În acest preţ intră şi costul motorinei pentru transportul la groapa de gunoi din Tg-Jiu” declara primarul Viorel Nicolescu.
pubele padesCampanie de promovare a curăţeniei cu 2500 de pliante
Edilul Padeşului speră ca membrii Consiliului Local să ajungă la o înţelegere în ceea ce priveşte preţurile ce se vor practica pentru strângerea gunoiului şi să voteze pentru înfiinţarea serviciului de salubritate. Luându-şi măsuri de precauţie, Nicolescu spune că va desfăşura şi o campanie de informare a localnicilor despre cum să păstreze curăţenia comunei. Are pregătit 2500 de pliante pe care le va împărţi din poartă în poartă Speră ca oamenii să fie receptivi. “Voi demara o campanie de informare şi promovare a curăţeniei în Padeş. Am pregătite pliantele şi voi merge pe la oameni să le explic şi să stau de vorbă cu ei. Îmi doresc ca şi consilierii locali să fie alături de mine şi să voteze proiectul de hotărâre pe care îl voi pune pe ordinea de zi în următoarea şedinţă a Consiliului Local. Acum, aşteptăm să vină cei de la ADR Craiova în verificare pentru ultima tranşă de bani a programului. Sper ca din septembrie să înfiinţăm Serviciul Public Comunitar”.
Vor civilizaţie ca-n Occident
Şi oamenii din comuna Padeş îşi doresc să aibă un sistem de colectare a deşeurilor la ei în localitate. Părerile sunt împărţite, dar majoritatea locuitorilor îşi doresc modernizarea, cel puţin la acest capitol. Vrem să fim şi noi ca-n Occident. Să strângem gunoil în pubele nu să-l mai aruncăm prin spatele grădinilor sau pe apă. De ce la alţii să fie frumos şi la noi nu? Dar să ne dea odată pubelele că stau de anul trecut aici în faţa primăriei” spunea Paraschiva Saman. De aceeşi părere este şi un alt localnic Ion Arjocu “Da, vrem pubele, chiar dacă va trebui să plătim. Ce? La oraş nu se plăteşte? Şi cât o să dăm, că n-o fi o avere. Mai bine ştii că vine maşina, ia gunoiu de la poartă decât să mă mai duc cu el la apă să intoxicăm aerul” îşi spunea părerea bătrânul.
Pe lângă cele 1800 de europubele, tot în baza programului, primăria va distribui şi 82.000 de saci de plastic.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here