În organizarea CJCPCT Gorj – Tabără Internaţională de Pictură Religioasă, la Pensiunea “Casa Brâncuşi” din Peştişani !

579

De lunea trecută, în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj – director Ion Cepoi, are loc prima ediţie a unei Tabere Internaţionale de pictură religioasă – „Casa Brâncuşi” – Peştişani 2015.

Desfăşurată timp de o săptămână, inclusiv vinerea de astăzi, tabăra româno-bulgară are următoarea participare: Florin Hutium, Ilie Alexandru şi Petru Birău (toţi din România), iar din Bulgaria sunt mai vechiul prieten al Gorjului şi al României, unde şi-a făcut studiile, Ivan Kancev (profesor universitar la Universitatea „Sfinţii Kiril şi Metodiu” din Veliko Târnovo, vechea capitală a Bulgariei), Elena Velikova, director al Galariei de Artă Modernă din Ruse, Mario Hanov, care predă ca profesor universitar Arta lemnului, ca şef de catedră, fiind coleg cu domnul Kancev la Universitatea din Veliko Târnovo, şi mai tânăra pictoriţă Elena Nikolova, de la Muzeul unic în lume – „Casa Umorului şi Satirei” din Gabrovo (Bulgaria).
Oaspeţii au rămas foarte impresionaţi de tot ce au văzut, vizitând Casa Muzeu „Constantin Brâncuşi” din Hobiţa şi Mânăstirea Tismana. Ambele nişte oaze de linişte, dintre care doar Mânăstirea Tismana este într-o foarte bună stare, fiind bine întreţinută de măicuţele de acolo dar şi de Biserica Ortodoxă Română. Pentru care au avut numai cuvine de laudă, observând cu bucurie că oamenii sunt foarte buni, comunicativi, generoşi – precum doamna Cornelia Brâncuşi, patroana şi gazda lor primitoare de la „Casa Brâncuşi”, din Peştişani.
Profesorul universitar Mario Hanov, aflat la prima vizită în Gorj, ne-a mărturisit că locul ales pentru tabără, înconjurat de atâtea biserici în fiecare sat, ba în unele sate fiind câte două-trei biserici, apoi apropierea de Mânăstirea Tismana, este foarte potrivit de a face artă religioasă. În linişte şi pace care le-a creat o stare perfectă pentru a face artă religioasă. Pe lângă starea excelentă a bisericilor mai vechi, ca şi întreţinerea perfectă a frescelor Mânăstirii Tismana, toate vorbind de religiozitatea românilor ortodocşi. Lui Mario Hanov i-a mai plăcut ceva. Şi anume Biserica nouă din Cimitirul Peştişani, unde Biserica cu hramul Sfântul Nicolae şi Sfânta Alexandra are o arhitectură aparte, ce duce spre stilul vechi bizantin.
Picturile erau aproape gata, mai trebuind doar să le semneze. Oar vineri, adică azi, este aşteptat omul de afaceri Vasile Brâncuşi, un Mecena al Artelor şi Artiştilor, împreună cu care vor vizita comuna Runcu şi Cheile Sohodolului. Factotum-ul taberei internaţionale religioase, Teodor Dădălău, le propusese o deplasare spre Transalpina, iar artiştii bulgari au preferat Runcu şi Cheile Sohodolului.
Lucrările celor şapte pictori vor fi expuse la Târgu Jiu, în 13 august 2015, cu ocazia unei mari expoziţii de artă.
ION PREDOŞANU

P.S. Pentru aceia care-l cunosc pe Ilie Alexandru ca un valoros sculptor şi pietrar, întrebându-se ce caută la o tabără de pictură le spunem că el este, totodată, şi un talentat, ba chiar eminent, pictor de icoane. Cu expoziţii de icoane la Târgu Jiu şi Constanţa(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here