În numele prieteniei, Vasile C. Vulpe a donat un portret al lui Grigore Vieru elevilor de la C.N. “Tudor Vladimirescu”

609
DSCF0378 1Intrat în memoria culturii naţionale prin creaţia lui literară, care este străbătută de fiorul patriotic şi de dragostea pentru limba română, atitudine declarată şi susţinută în vitregiile vremii cu spirit sacrificial, Grigore Vieru (14 februarie 1935-18 ianuarie 2009), rămâne un nume exponenţial în lupta pentru reîntregirea României, ori măcar a recunoaşterii că dincolo de Prut este încă o parte din sufletul nostru naţional.

La puţin timp de la ceasul aniversării celor 159 de ani de la naşterea lui Eminescu, anul trecut, avea să se întâmple ceea ce poetul Vieru parcă pevăzu-se. În 1964, el publica în revista “Nistru” poemul Legământ, dedicat lui Mihai Eminescu. Poemul începe cu versurile: Ştiu: cândva, la miez de noapte,/ Ori la răsărit de Soare,/ Stinge-mi-s-or ochii mie/ Tot deasupra cărţii Sale.

Ieri, la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, la împlinirea unui an de la trecerea în imperiul istoriei noastre naţionale a poetului Grigore Vieru, a avut loc împlinirea galeriei de fotografii ale personalităţilor culturale româneşti din domeniul literaturii cu chipul poetului basarabean, alături de care este prezent şi poemul Legământ. Iniţiativa acestui demers de suflet şi cinstire a aparţinut gorjeanului Vasile C. Vulpe, bun prieten al poetului. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa directorului adjunct Mihaela Pârvulescu, a profesoarei de istorie Maria Cochină, a artistului fotograf Teodor Dădălău, cel care s-a ocupat de materializarea acestui proiect şi, bineînţeles, cu participarea profesoarei de Limba şi literatura română Lili Roată, diriginta clasei de elevi în care se află de acum şi portretul lui Grigore Vieru. În scurte intervenţii, cei enumeraţi mai înainte au evocat personalitatea poetului român basarabean ales în 1993 membru corespondent al Academiei Române. Ca semn de recunoaştere a volorii creaţiei sale, Grigore Vieru, în anul 2003 a fost laureat al Premiului “Opera Omnia” în 2003 la Festivalul Naţional de Literatură “Tudor Arghezi”.
Viorel SURDOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here