IN MEMORIAM – Florin Condurățeanu, condus pe ultimul drum drept cel mai bun OM BUN!

1314

O tristă veste, ca un trăsnet în plină vară caniculară, am primit luni seară, în chiar Ziua Ziaristului Român, pe la ora 21,00. „Știi că Țuțu a murit?”

N-aveam de unde să știu că muntele de Om și de bunătate Florin Condurățeanu (1950-2021), un jurnalist Imens și complet, a trecut la cele veșnice mult prea devreme. Știu că sunt bătrân, dar dragul de Florin Ioan Condurățeanu avea doar câteva luni mai puțin decât mine.
Înainte de a-și urma pasiunea adevărată, Florin Condurățeanu lucrase ca inginer chimist la un Institut de proiectări petroliere. Toate încercările sale de a intra în presă erau zadarnice, înainte de 1989, mai ales că tatăl său fusese director adjunct la Institutul de Medicină Legală ”Mina Minovici”. Iar tatăl regretatului Florin Condurățeanu avusese de suferit imediat ce se instaurase regimul impus de Moscova.
Șansa lui Florin Condurățeanu s-a numit Poetul Național și publicistul de mare har și forță Adrian Păunescu, Redactorul șef al revistei Flacăra. AP, cum îi spuneam noi Bardului de la Bârca, născut de fapt în Basarabia, la Copăceni, plasa Bălți, unde nea Costică Păunescu fusese repartizat ca învățător, i-a citit câteva articole și n-a mai stat pe gânduri.
Înțelegând că se află în fața unui real talent gazetăresc, Adrian Păunescu s-a dus la Petru Enache, secretarul cu propaganda și deci șef și peste presa acelor vremi, implorându-l să aprobe angajarea lui Florin Condurățeanu ca reporter. Iar Țuțu a dat meseria de inginer proiectant pe funcția de reporter la Flacăra. Grație Marelui și generosului Adrian Păunescu, care nu s-a lăsat până nu a primit încuviințarea lui Petru Enache.
Cu dragoste de medicină încă din familie, Florin Condurățeanu a început diverse colaborări la televiziuni, ca realizator de emisiuni cu caracter medical. Și-a făcut o sumedenie de relații în lumea medicală, unde-i trimitea pe toți cei care apelau la el.
Prietenul tuturor românilor avea o vorbă: „Te pup pe suflet”. A trăit printre oameni și numai pentru ei. La el nu s-a gândit deloc, fiind dăruit pasiunii sale de-o viață – gazetăria și Omenia.
Presa românească pierde încă unul din reperele ei de patriotism, parcă tot mai puține.
ION PREDOȘANU

P.S. După ce Florin Condurățeanu a fost depus la Sala de marmură a Casei Presei din București, miercuri seară a ajuns la Capela Cimitirului Bellu, iar slujba de înmormântare a avut loc joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here