In Memoriam: Caricaturistul gorjean Aurelian Iulius Șuță – ȘAI – a luat calea îngerilor

9385
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am aflat cu mare tristeţe şi adâncă durere vestea că marele caricaturist gorjean Aurelian Iulius Şuţă – ŞAI ne-a părăsit pentru totdeauna şi a ales calea îngerilor. S-a întâmplat sâmbătă, 7 noiembrie 2020, când omul, de o excepţională sensibilitate, Aurelian Iulius Şuţă a fost răpus de acest blestemat Covid-19 şi s-a stins din viaţă, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Gorj, la vârsta de doar 55 de ani.
Personal sunt trist şi îndurerat pentru această imensă pierdere, nu numai a familiei sale, ci şi a culturii gorjene şi naţionale.
L-am cunoscut pe Relu mai îndeaproape în ultimul deceniu, am colaborat amândoi într-un proiect de succes, am avut o comunicare directă şi de adâncă amiciţie, am participat la mai multe vernisaje ale expoziţiilor sale, am scris despre una din cărţile sale şi am apreciat întotdeauna omenia, caracterul sufletul şi calităţile umane deosebite ale sale.
Sunt cu atât mai răvăşit cu cât, am comunicat amândoi, prin mesageria electronică, în ultima săptămână, când am aflat că era internat la spital cu Covid-19. Era extrem de optimist. Ultima comunicare am avut-o cu două zile înainte de tragicul eveniment şi nimic nu mi-a lăsat a înţelege tragismul situaţiei.
În aceste momente nu pot să nu retrăiesc câteva momente pe care le-am petrecut, în anii din urmă, împreună cu Aurelian şi în acelaşi timp să nu mă destăinui.
Astfel, aşa cum menţionam mai sus, am participat împreună la un proiect comun organizat la Râmnicu-Vâlcea, în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie, pe data de 27.07.2018, cu prilejul Zilei Imului.
A fost o expoziţie comună. Aurelian cu excepţionalele sale caricaturi prezentate şi în volumul ,,O Șuță de caricaturi”, iar subsemnstul cu o expoziţie de fotografie cu conace tradiţionale de pe Valea Motrului.
Aurelian era un artist desăvârşit, iar eu un novice. M-a încurajat foarte tare, iar expoziţia a fost una foarte apreciată.
Un alt moment importat a fost acela în care i-am comunicat că doresc să scriu ceva despre volumul său ,,O Șuță de caricaturi”, şi a fost extrem de impresionat.
Un alt moment l-a reprezentat acela în care, într-o zi din vara anului 2018, m-a vizitat la birou şi mi-a adus o caricatură cu figura mea. Impresionant şi excepţional om. Câteva date şi informaţii despre maestrul Aurelian Iulius Şuţă.
Aurelian Iulius Șuță sau ȘAI cum a fost cunoscut în lumea artistică și cum şi-a semnat lucrările sale, a fost, unul din cei mai renumiți caricaturiști români, cu un număr impresionant de expoziții de autor și de grup, în țară și în străinătate.
Aurelian Iulius Șuță s-a născut la 22 septembrie 1965 la Bumbești Jiu, județul Gorj. A urmat cursurile generale în localitate după care pe cele ale Liceului industrial de electrotehnică din Târgu-Jiu. Debutează în caricatură la Târgu-Jiu în anul 1990. Devine polițist (1994) și lucrează mulți ani la Poliția Gorj în calitate de criminalist.
Pasiunea sa artistică și dorința de perfecționare îl determină să urmeze studii aprofundate de specialitate. Astfel a fost licențiat în Pedagogia Artelor Plastice și Decorative al Universității ,,Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu și în Arte Vizuale al Universității de Vest – Timișoara.
A fost membru al Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România, precum și al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova.
Dintre proiectele majore ale lui Aurelian Iulius Șuță, de-a lungul anilor, amintim doar câteva, respectiv:
• numeroase participări și premii la saloane de umor, expoziții personale și de grup, precum: „Mărul de Aur”- Bistriţa; „Oltenii şi Restul Lumii” – Slatina; „Umor la Gura Humorului” – Gura Humorului; „Ion Cănăvoiu” – Târgu Jiu; „Revelionul Caricaturiştilor” – Urziceni; „C. Calotescu Neicu” – Turceni; „Gaudeamus” – Târgul de Carte – Romexpo București; „Salonul de Carte Civică şi Poliţistă” – Bucureşti; „Nicolae Petrescu Găină” – Craiova; „21 de Grame de Suflet” – Colecţia despre Iubire (Târgu Jiu, Bucureşti, Urziceni, Roma, Toronto, Gura Humorului, Băileşti, Petroșani); Veliko Tarnovo – Bulgaria; Vendee – Franţa; „Absolventul” – Târgu Jiu;
• numeroase proiecte artistice de autor: „Re-MEDIU” – desene ecologiste; „Guvernul Năstase” – Portrete și expoziție la Teatrul Național din Craiova; ; „Medicale” – Despre Doctori; „Criminaliștii – Oameni Şi Ei!”; „Codul Penal În Caricaturi” (ilustraţie satirică a Codului Penal al României); „21 de Grame de Suflet” – Colecţia despre Iubire; „Ai Carte, Ai Parte!”; „Antismoking Cartoon”; „Melcul”, ,,O Șuță de caricaturi” și altele.
• semnează cele aproape 100 de portrete ale Miniștrilor de Interne ai României, precum și pe cele a 40 ale Comandanților Jandarmeriei și pe cele a peste 50 ale unor șefi de poliții;
• autor a cinci calendare satirice;
• caricatura 3D;
• membru al ,,caricaturiștilor de serviciu” la Târgul Internațional de Carte ,,Gaudeamus” București cu o expoziție VIP la Sala Radio București; și enumerarea poate continua.
Subliniem faptul că lucrările lui Aurelian Iulius Șuță au fost găzduite pe lângă numeroase simeze și de renumite publicații precum Flacăra-Flacăra REBUS, Revista Pentru Patrie, Poliţia Română, Revista Româna de Criminalistică, precum și de către presa locală din județele Gorj, Dolj și Mehedinți.
Fatalitate: Cu doar două săptămâni înainte de a ajunge la spital, pe 13 octombrie a,c,, la ora 13,13, Aurelian Iulius Şuţă a vernisat, la Muzeul Judeţean Gorj expoziţia sa de caricatuă ,,COIDO; ERGO SUM”, ce a avut ca temă pandemia de Covid-19. Calitatea lucrărilor realizate de ȘAI a făcut ca azi, un mare număr din acestea să se afle în colecții particulare din România, Franţa, Spania, Italia, S.U.A., Germania, Elveţia, Bulgaria şi nu numai.
Prin munca sa inteligentă și plină de har, Aurelian Iulius Suță se inscrie în galeria marilor artiști români ai genului, pentru care merită toată aprecierea și considerația noastră.
Pentru a sublinia acest lucru prin cuvintele unor cunoscători ai domeniului, doresc să prezint şi două opinii autorizate despre arta maestrului Aurelian Iulius Şuţă – ŞAI. Astfel, D-l Ion Cepoi – directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj afirma, în 2018, că ,,ȘAI … este considerat pe bună dreptate, ca fiind unul dintre cei mai mari caricaturiști români din acest moment”, iar D-l Gabriel Bratu – vicepreședintele Asociației Caricaturiștilor Profesioniști din România afirma despre autor și lucrările sale: ,,Aurelian Iulius Șuță-ȘAI, cu ironia sa fină, cu sarcasmul său amar, cu atenția sa deosebită, observând cu ochi ager tot ce se întâmplă în jurul său, devine artistul ,,complet” și ,,complex”, pătrunzând adânc în problemele cotidiene pe care ni le redă cu măiestrie, ținta fiind îndreptarea tarelor, a lipsurilor din jurul nostru. Chiar dacă uneori exagerează trăsăturile eroilor săi, persoane sau situații, caricatura sa, prin linia inconfundabilă, face din ȘAI un artist bine ancorat în viața de zi cu zi, în cotidianul în care trăim. Aurelian Iulius Șuță-ȘAI vibrează la ce vede, la ce se-ntâmplă în jur și, cu măiestria de desenator și un deosebit simț de observație, ne încântă privirea și sufletul, punându-ne adesea pe gânduri”.
Iubit şi apreciat atât de familie, cât şi de prietenii săi din mediul cultural gorjean şi naţional, dar şi de oameni din mediul său profesional în care a lucrat cu devotament, totuşi Domnul l-a vrut în Împărăţia Sa. Drum lin prieten drag!
dr. Victor Troacă
Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni
,,Al. D. Șerban” Tg-Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here