Peste tot, în societatea românească, numai gălăgie. Pe uliţe, pe străzi, la o parte a posturilor de radio şi la majoritatea televiziunilor. Când nu te aştepţi, iese câte unul de se vrea lider de uliţă, de stradă, de oraş ori chiar de ţară sau grupuscul ce doreşte să iasă în evidenţă. Pe vremuri, la revista Flacăra, îl aveam coleg pe un excelent reporter şi scriitor , pe Eugen Seceleanu.
Plin de har şi de umor, ne amintea, uneori, cum iese o coristă în evidenţă. Zicea el că ţipă mai tare. Ceea ce, evident, deranja corul cu pricina. Aşa şi cu liderii amintiţi mai sus. Ţipă, în loc să-şi vadă de treburi şi să gândească la ceva constructiv. Cam aşa fu şi furtuna de ieri, o furtună într-un pahar cu apă. Dispărută înainte de a se declanşa. În fond, nu din pricina pălăriei Senatului României merg treburile prost. La noi şi în lume.
Pe noi, românii, ne-a luat valul şi ne-a băgat cu anasâna în UE. La fel am putea-o păţi, peste ani, cu intrarea în zona Euro. Una deloc sănătoasă, din care-a ieşit nepregătita Grecie. Ce va reveni la drahmă, moneda naţională. Mai ştii, s-ar ivi şansa noastră prin dărâmarea şandramalei. Nici Italia, Portugalia sau Spania n-o duc mai bine. Cu toate că economia Italiei e puternică faţă de pirpiria economie a României. Doar că şi la italieni sunt mulţi oameni bogaţi, iar evaziunea fiscală e comparabilă cu cea din Grecia.
Deocamdată, haosul global se răsfrânge şi asupra meleagurilor noastre. Din păcate, nici România nu face eforturi de a se ţine departe de el. Ba chiar parcă-l atrage. Cu slugi din interior, gata-gata să stea capră fără să comenteze proastelor directive UE. De cele ale FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene ce să mai vorbim.
Nu mai departe de aceste zile, când Şeful delegaţiei FMI, Joffrey Franks, s-a plimbat prin Bucureşti ca Vodă prin lobodă. Şi ne-a mai lăsat nişte sarcini de îndeplinit. Mintenaş, politicienii au lua decizia privind privatizarea energiei. O măsură ce are proporţia unei trădări naţionale. Părea singura ce aduce profit, în afară de agricultură, uneori. Iar înaintea privatizărilor păguboase, tot noi am fi obligaţi să suportăm şi nişte managemente private extrem de costisitoare.
Ca recomandare, acela care-a mai distrus şi economiile altor state împrumutate la FMI, tot ca şef al delegaţiei instituţiei financiar-bancare pe care-o reprezintă, ne-a mai zis să se privatizeze şi căile ferate. Aşa ceva s-a comis şi în Germania, iar de atunci călătoriile pe calea ferată germană nu numai că s-au scumpit îngrozitor, dar s-au şi dereglat încât nu se mai poate conta pe ele. Chiar dacă Germania e puternică economic şi are autostrăzi ce au preluat transporturile feroviare. De mărfuri şi de călători.
Ca să scăpăm de relele globalizării ar fi cazul să se producă niscaiva eforturi proprii. De gândire şi de fapte aducătoare de câştiguri, de profituri pentru toţi cetăţenii ei. Nu numai pentru cei de le Putere. Aici, în această zonă, fiecare în parte şi Opoziţia suntem obligaţi să producem limpeziri.
Ion Predoşanu