În întâmpinarea centenarului morţii Ecaterinei Teodoroiu

395

La 9 iunie 1921, în acelaşi timp cu sărbătorirea Centenarului Revoluţiei din 1821, osemintele Ecaterinei Teodoroiu au fost reînhumate în faţa Primăriei Târgu-Jiu de atunci, actualul sediu al Consiliului Judeţean şi Prefecturii Gorj.

Mormântul eroinei era încadrat într-un brâu de iarbă verde şi era străjuit de două tunuri capturate de la inamic de către gorjenii Neferescu (învăţător) şi Pătrăşcoiu (funcţionar de bancă), ambii sublocotenenţi în rezervă în 1921. Tunurile au fost mutate ulterior la Podul Jiului.
Din iniţiativa şi cu mijloacele Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj, sculptoriţa Miliţa Petraşcu a ridicat mausoleul-sarcofag menit să eternizeze memoria „Eroinei de la Jiu”, monumentul fiind inaugurat la 8 septembrie 1935 în prezenţa regelui Carol al II-lea.
Cartea poştală ilustrată reprodusă alăturat, a fost realizată în anul 1945 de Editura M. C. Florescu din Craiova (anul 1945 este înscris pe verso) şi oferă un detaliu pe care doar gorjenii foarte în vârstă şi-l mai amintesc: crucea aşezată la baza monumentului, spre Catedrală. Cine şi de ce a îndepărtat-o de pe monument, după 1947, e uşor de bănuit, întrebarea este cine o va reaşeza la locul său?
E timpul să nu mai fie tergiversat răspunsul la această întrebare, pentru că la 22 august 2017 vom comemora Centenarul morţii Ecaterinei Teodoroiu.
Nelu VASILE, Turburea, Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here