La nivel național, gripa face ravagii. Conform autorităţilor sanitare, numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este șase, toate cu tip A, subtip H3N2. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până la data de 10 ianuarie au fost confirmate 230 cazuri de gripă. Până în urmă cu o săptămână fuseseră vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. În județul Gorj, stocul de vaccin antigripal a fost epuizat, după cum confirmă reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a primit, în octombrie, 3.500 de doze de vaccin antigripal, iar în noiembrie a sosit și cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal, respectiv 1.500 de doze. La ora actuală, în Gorj nu mai există nicio doză de vaccin antigripal. „Stocul de vaccin antigripal a fost epuizat. Așteptăm alte doze de la Ministerul Sănătății. Vestea bună este că nu s-a confirmat niciun caz de gripă în județul nostru”, a precizat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Pentru sezonul rece 2016-2017, DSP Gorj a solicitat 15.000 de doze de vaccin antigripal.
Decese cauzate de gripă
La nivel național, șase persoane diagnosticate cu gripă au decedat, cinci dintre acestea “au avut condiţii medicale pre-existente”, mai exact aveau deja alte afecţiuni medicale, care au contribuit la agravarea cazurilor. Mai mult de-atât, niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinată. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până la data de 10 ianuarie au fost confirmate 230 cazuri de gripă. Până în urmă cu o săptămână fuseseră vaccinate antigripal 468.100 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Categorii de persoane vizate de campania de vaccinare
Persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, medicii le recomandă să se ferească pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau apariţiei complicaţiilor la afecţiunile deja existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. Conform metodologiei privind vaccinarea antigripală, grupele populaţionale considerate cu risc sunt: persoanele cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni cronice, gravide, medici, cadre sanitare şi personal auxiliar atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare şi ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor care intră în contact cu alţii şi pot să răspândească boala; persoane adulte şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele de peste 65 de ani.
Campania de imunizare se derulează şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
Minodora Sucea