În Gorj se cultivă varza de toamnă şi se prăşeşte porumbul

416

agar-prasit-porumb-04vtÎn aceste zile se fac pregătirile pentru cultivarea verzei de toamnă. Se fac lucrări de întreţinere, combaterea bolilor şi dăunătorilor, pe suprafeţele cultivate cu legume. În paralel s-a început prăşitul porumbului şi recoltarea cerealelor păioase.

”În perioada iunie-iulie 2012 avem de cultivat varză de toamnă. Vom cultiva 900 de hectare de varză”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală(DADR)Gorj, Ion Popescu. Perioada de semănat pentru producerea răsadului de varză de toamnă este 5-10 mai, fiind necesare 35-40 zile pentru ca răsadul să fie bun de plantat. În luna iulie aceasta se plantează după cartoful timpuriu, perioada recoltării fiind august-noiembrie când se comercializează pentru consumul în stare proaspătă sau murată. Este indicat ca varza să fie cultivată după leguminoase sau alte legume care nu fac parte din familia Crucifere.

Recoltare la păioase

La nivelul judeţului Gorj, campania de recoltare a cerealelor păioase, din datele transmise Direcţiei Agricole Judeţene, se realizează cu 374 combine, iar disponibile sunt 828 de remorci pentru transportul recoltelor din câmp. „Până acum am efectuat circa 80% din recoltarea culturilor de orz. Din cele 705 hectare cultivate, 580 au fost deja recoltate. Concomitent, mergem şi cu recoltarea grâului, iar din cele peste 9.000 de hectare am recoltat 1.050 hectare. Tot în această perioadă, are loc şi eliberarea terenurilor de paie în vederea executării arăturilor pentru însămânţările de toamnă, eliberarea efectuându-se pe 1.200 de hectare”, a declarat Ion Popescu, directorul instituţiei.

Anul trecut pe vremea aceasta, în judeţul Gorj, cerealele păioase s-au cultivat astfel: 705 hectare cu orz, cu o producţie estimată la 2.850 kg/ha, 9.919 hectare cu grâu, cu o producţie estimată de 2.094 kg/ha, 50 ha cu secară, 2.899 ha cu ovăz şi 1.851 ha cu triticale, a căror producţie estimată de specialişti este de 2.700 kg/ha.

Prăşit mecanic

Popescu a mai menţionat că s-a început şi prăşitul porumbului. „Executăm prăşitul mecanic şi manual la cultura porumbului pe o suprafaţă la nivelul judeţului de peste 60.000 de hectare. Ne pregătim pentru a repara maşinile şi utilajele agricole pentru recoltarea cerealelor păioase. Această activitate începe cam în jurul datei de 1 iulie”, a mai declarat şeful DADR.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here