La nivelul judeţului Gorj, pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.425 de întreruperi de sarcină, dintre care 1.105 la cerere. La acestea se adaugă alte 182 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. 92 dintre avorturile la cerere au fost efectuate la fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. În primul trimestru al anului în curs, s-au făcut 368 de întreruperi de sarcină, 285 făcându-se la cerere. Medicii spun că riscurile la care se supun aceste tinere sunt numeroase.
Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj relevă faptul că în 2015, numărul gravidelor nou depistate a fost 1.555, 834 provenind din mediul urban şi 721 din mediul rural. Dintre acestea, 179 aveau vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, iar 23 sunt minore sub 15 ani. Mai mult de jumătate dintre gravidele anului trecut au apelat la medici pentru a le fi întrerupte sarcinile. În primul trimestru al acestui an, s-au înregistrat peste 360 de avorturi, majoritatea la cerere. „Pe parcursul anului trecut, în spitale şi în cabinete de obstetrică-ginecologie publice s-au făcut 1.425 de întreruperi de sarcină, dintre care 1.105 la cerere. La acestea se adaugă alte 182 de întreruperi de sarcină la cerere efectuate în cabinetele de obstetrică-ginecologie private. În rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani s-au înregistrat 92 întreruperi de sarcină la cerere. În primul trimestru al anului 2016, au fost 368 întreruperi de sarcină, din care 285 la cerere, 11 făcându-se în cabinete de obstetrică-ginecologie private”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Avortul medicamentos, alternativa chiuretajului
În primele șapte săptămâni de sarcină, pentru femeile care nu doresc să păstreze copilul există medicamente cu rol de întrerupere a sarcinii. „Se poate face avort medicamentos în primele șapte săptămâni, doar sub supravegherea medicilor. Aceste medicamente au rol de întrerupere și eliminare a sarcinii; în aproximativ 72 de ore de la administrare ar trebui eliminată. Numai medicul poate să ia din farmacie aceste medicamente, iar costurile se ridică la aproximativ 500 de lei, cu tot cu ecografie și consultație”, precizează dr. Bogdan Şorop, medic specialist Obstetrică – Ginecologie.
În ultimii ani, la nivelul ţării noastre a crescut destul de mult şi numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani.
Minodora Sucea