În Gorj – Peste 900 de copii, cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate

397

strainatateLa nivelul judeţului Gorj, la sfârşitul lunii martie, în statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) se regăseau 923 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Aceştia fac parte din 719 familii. Nu mai puţin de 344 de copii au ambii părinţi plecaţi. Nouă dintre micuţi au doar câteva luni. Specialiştii de la Protecţia Copilului subliniază faptul că în statistici au intrat doar cazurile cunoscute, însă cu siguranţă numărul copiilor care au părinţii plecaţi la muncă peste hotare este mult mai mare.

Din cauza situaţiei financiare precare, mulţi gorjeni s-au văzut nevoiţi să plece la muncă în străinătate, pentru a reuşi să asigure familiei un trai mai bun. Astfel, sute de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia tatălui sau a mamei, ori a amândurora. Pentru micuţi, despărţirea de un părinte sau de amândoi este suportată cu greu. Din fericire, minorii întraţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj beneficiază de sprijinul specialiştilor, pentru a depăşi mai uşor despărţirea de părinţi.

923 de copii cu părinţii plecaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului monitorizează familiile care au unul sau doi membri plecaţi la muncă în străinătate. La nivelul judeţului nostru sunt peste 700 de familii în această situaţie. „La 31 martie 2012 aveam 923 de copii care provin din 719 familii; 344 copii provin din familii cu ambii copii plecaţi la muncă în străinătate; sunt 415 cu un singur părinte plecat. De asemenea, sunt 164 de copii care au unic susţinător şi este plecat şi acela. Repartizaţi pe sexe, la nivelul judeţului nostru au părinţii plecaţi în străinătate 498 de băieţi şi 425 de fetiţe”, explică Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Pe categorii de vârstă, situaţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate se prezintă astfel: până la 1 an – nouă copii, între 1 şi 2 ani – 21; 3-6 ani sunt 132, 7-9 ani – 129; 10-13 ani – 302; 14-17 – 330 copii.

738 copii lăsaţi în ţară fără măsuri de protecţie

Din cei 923 de copii, peste şapte sute au fost lăsaţi în ţară la rude fără o măsură clară de protecţie. „738 de copii se află la rude până la gradul patru fără o măsură de protecţie. Sunt şi familii care şi-au lăsat copiii cu o măsură de protecţie. Astfel, 27 au rămas la asistenţi maternali profesionişti, 36 în centre de plasament publice sau private, 107 au rămas la rude până la gradul patru şi şase la persoane sau alte familii”, menţionează Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj. Pentru că fenomenul plecărilor la muncă în străinătate şi lăsării copiilor în grija rudelor sau a străinilor, reprezentanţii DGASPC Gorj militează pentru instituirea unor măsuri clare de protecţie a copiilor. „Fenomenul fluctuează, dar în general merge pe creştere. Se pune problema apariţiei unei legi care îi va obliga pe părinţi să lase copiii în siguranţă la persoane de încredere. DGASPC a militat şi militează pentru aceste măsuri”, mărturiseşte purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here