În Gorj – Peste 150 de copii, în grija asistenţilor maternali

401

1Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj are 115 asistenţi maternali profesionişti. Aceştia au în grijă 158 de copii, dintre care 30 au handicap şi au vârste de peste 4 ani. Restul de 128 de copii aflaţi în grija asistenţilor maternali au vârste cuprinse între 0-18 ani.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să adreseze o cerere de evaluare a capacităţii sale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. „Cererea va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap / dizabilităţi, infectaţi HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde curriculum vitae al solicitantului, precum şi motivele pentru care doreşte să devină asistent maternal profesionist”, menţionează Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj.

Aproape 160 de copii, la asistenţi maternali
Numărul copiilor care găsesc afectivitate şi iubire în sânul altor familii decât celor naturale este destul de mare. Numai la nivelul judeţului nostru sunt în această situaţie aproape 160 de micuţi. Ei se află în grija a 115 asistenţi maternali profesionişti. „La nivelul D.G.A.S.P.C. Gorj sunt previzionate 160 de posturi de asistent maternal profesionist (AMP) din care sunt ocupate 124. Din totalul de 124 AMP, câte sunt angajate 115 sunt active, adică au copii în îngrijire. La cele 115 AMP se află la data de 20/06/2012 un număr de 158 de copii”, explică purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Din cei 158 de copii, 89 sunt fetiţe iar restul de 69 sunt băieţi. „Dintre aceştia 30 au handicap şi toţi au vârste peste 4 ani şi 128 sunt sănătoşi şi au vârste cuprinse între 0 şi 18 ani”, confirmă Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Mai mulţi copii la acelaşi asistent maternal
Chiar dacă nu le-au dat viaţă, asistenţii maternali îi iubesc şi îi îngrijesc pe copiii de care se ocupă, ca şi cum ar fi ai lor. Tocmai de aceea, unii dintre asistenţi au optat pentru îngrijirea mai multor copii simultan. „Sunt asistenţi maternali profesionişti care au mai mulţi copii în întreţinere, motivul principal fiind acela de a păstra fraţii împreună. În acest sens se obţine atestat pentru doi copii. La DGASPC Gorj în acest moment sunt 38 de AMP care au câte doi copii, unul cu 4 copii şi unul cu 3 copii. Restul de 75 au câte un copil”, afirmă Gheorghe Zisu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Minodora Sucea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here