În Gorj, Numărul şomerilor a scăzut cu 0,01 %

154

someri facuta de mineDeşi într-un ritm molcom, numărul şomerilor gorjeni este în scădere, cel puţin asta reiese din statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Pentru debutul acestei luni, instituţia anunţă o scădere a numărului şomerilor cu 0,01%.

Dacă la începutul lunii trecute, în Gorj erau înregistraţi un număr de 9.998 de şomeri şi o rată a şomajului de 6,49%, în această lună se pare că lucrurile stau mai bine şi că numărul şomerilor a scăzut cu 16 persoane. Astfel, pentru debutul lunii iulie, reprezentanţii AJOFM Gorj spun că rata şomajului este de 6,48% şi numărul şomerilor din judeţul nostru este de 9.982. Potrivit unor informaţii transmise de conducerea AJOFM Gorj, în această lună, un număr de 131 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă. Dintre acestea, 61 sunt angajaţi ai SC UMR SA Rovinari şi 47 ai Petrom SA. Acestora li se alătură şi alte 23 de persoane care primeau indemnizaţii de însoţitori de la Primăria Bâlteni.

Absolvenţii, noi şomeri pe liste

“Numărul şomerilor din Gorj va creşte datorită intrării în baza noastră de date a absolvenţilor promoţiei acestui an. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ promoţia 2011 au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii studiilor pentru a se înregistra în baza de date a AJOFM Gorj ca persoane aflate în cautarea unui loc de muncă. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată, prevede ca în termen de 60 de zile de la data absolvirii studiilor, absolvenţii diferitelor forme de învăţământ promoţia 2011, au obligaţia de a se prezenta la sediul AJOFM Gorj pentru a fi luaţi în evidenţă ca şomeri neindemnizaţi”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. Dacă termenul de 60 de zile nu este respectat, prin neprezentare sau prezentare după acest termen pentru a fi înregistraţi ca şomeri neindemnizaţi, absolvenţii instituţiilor de învăţământ pierd dreptul de a mai primi indemnizaţia de şomaj.

169 de job-uri pentru gorjeni

Până joi inclusiv, 7 iulie, cei aproape zece mii de şomeri gorjeni pot opta pentru un loc de muncă din oferta săptămânală a AJOFM Gorj. Oferta cuprinde un număr de 169 de posturi vacante în diverse domenii. Astfel, 20 sunt de finisor produse azbociment, câte zece de constructor-montator la structuri metalice, dulgher restaurator, 11 de ridar-rosar tencuitor, opt de lucrător gestionar, şase de vânzător, cinci de lăcătuş mecanic, patru de ospătar, câte două de cameriste hotel, barmani, agenţi de securitate. Acestora li se mai adaugă şi câteva locuri de muncă pentru şomerii care au studii superioare. Oferta AJOFM Gorj cuprinde câte un post de contabil, medic şef secţie laborator, inginer electrotehnist, topograf, administrator financiar şi două posturi de asistent medical generalist. De la începutul acestui an şi până la finele lunii iunie, datorită absolvirii cursurilor de calificare organizate de AJOFM Gorj, un număr de 350 de şomeri gorjeni au fost încadraţi pe piaţa muncii. În prezent, instituţia are în derulare 22 de cursuri de calificare la care participă 203 şomeri indemnizaţi, 226 neindemnizaţi, 71 de deţinuţi şi două persoane cu plată. În acestă lună, AJOFM organizează noi cursuri de calificare în meseriile de agent pază şi ordine, operator introducere, prelucrare, validare date, lucrător în comerţ, manager în activitatea de turism, croitor îmbrăcăminte după comandă, asistent de gestiune-contabil, bucătar, cofetar-patiser, ospătar, vânzător în alimentaţie.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here