În Gorj – Lucrările de însămânţare a culturilor de primăvară au fost reluate

139

Campania de însămânţări de primăvara a fost reluată. Peste 60 de mii de hectare de porumb vor fi însămânţate la noi în judeţ. Lucrările agricole de primăvară au avut o oarecare întârziere din cauza vremii capricioase înregistrate în această perioadă. După seceta prelungită de anul trecut, agricultorii s-au confruntat acum cu o altă problemă, şi anume cantităţile însemnate de ploi.

Din cauza vremii capricioase s-au întârziat puţin lucrările de însămânţare a culturilor de primăvară. Însă odată ce vremea s-a îmbunătăţit agricultorii au trecut la semănat. În această campanie agricolă de primăvară, urmează să fie însămânţate culturi pe o suprafaţă totală de 77.121 de hectare. Conform datelor puse la dispoziţie de către şeful DADR Gorj, Dan Tănăsescu, fermierii din judeţul nostru şi-au propus să semene peste 60.000 hectare cu porumb, 3.432 hectare cu ovăz, 100 de hectare cu orzoaică de primăvară şi peste 50 de hectare cu lucernă. În acelaşi timp în livezi se menţine starea de repaus vegetativ, urmând să fie executate tăierile de primăvară la pomii fructiferi şi stropirile de combatere a bolilor specifice. “Se vor realiza lucrări de întreţinere, tăieri în uscat la pomii fructiferi şi viţă de vie. Odată cu lucrările solului se realizează şi tratamente fitosanitare de sezon. S-a reluat procesul de pregătirea a patului germinativ, asta înseamnă: arat, discuit, însămânţat. Peste 77 de mii de hectare vor fi însămânţate în primăvara anului 2013. Astfel, s-au executat lucrări de semănat pe o suprafaţă de peste 65 de mii de hectare. Cultura cea mai importantă este cea de porumb, peste 60 de mii de hectare vor fi însămânţate la noi în judeţ. Vremea este prielnică pentru aceste proceduri, de trei zile la adâncimea de semănat în sol am avut 8-9 grade Celsius. De luni s-a reluat însămânţarea, fiind semănate 200 de hectare de porumb”, a precizat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

A fost însămânţată o suprafaţă de 1100 de hectare cu ovăz
S-au însămânţat până în momentul de faţă 1100 de hectare cu ovăz de primăvară, 100 de hectare cu orzoaică de primăvară, 50 de hectare cu lucernă. De asemenea cartofi 500 de hectare, usturoi 100 de hectare, mazăre păstăi 113 hectare iar din categoria rădăcinoaselor morcovul pe o suprafaţă de 200 de hectare de teren agricol.
Campania continuă, timpul este favorabil astfel încât să permită agricultorilor gorjeni să execute lucrările de semănat.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here