Consilierul județean USL (PNL) Victor Banța, a inițiat o hotărâre de Consiliu Județean prin care propune scăderea prețurilor medii la produsele agricole. Această hotărâre are ca efect imediat, pe lângă scăderea prețurilor și scăderea impozitelor pe care fermierii le plătesc la stat. Astfel, Victor Banța vine în sprijinul, pe de o parte a producătorilor care, prin scăderea impozitului pe venitul rezultat din producția agricolă obțin profituri mai mari, iar pe de altă parte a consumatorilor beneficiind de scăderea prețurilor.
Am demarat recent o inițiativă de natură liberală, prin care am conceput un proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Județean pentru stimularea producătorilor agricoli, venind în întâmpinarea dorințelor tuturor fermierilor care au încheiat contracte de arendă. Acest proiect implică scăderea valorii impozitelor ce trebuie plătite la stat pe producția agricolă.
Potrivit legii, venitul brut din arendă se stabilește pe baza contractului încheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite. Atunci când arenda se exprimă în natură, evaluarea în monedă se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole ce se stabilesc anual sau de câte ori este necesar, prin hotărâri ale Consiliilor Judeţene. Așadar, la începutul anului și Consiliul Județean Gorj a adoptat hotărârea nr. 17/31.01.2013 prin care au fost stabilite prețurile medii ale produselor agricole în baza cărora producția agricolă va fi impozitată. La momentul respectiv Consiliul Județean Gorj a hotărât o creștere a prețurilor medii la producția agricolă față de 2012, cu 16%, ceea ce implică și o creștere proporțională a impozitului.
Anul 2013 fiind un an agricol foarte bun, producția agricolă a fost mare și în județul Gorj, ceea ce a determinat scăderea prețurilor produselor agricole, astfel că prețurile adoptate la începutul anului de către Consiliul Județean Gorj nu mai sunt de actualitate. Ca atare, producătorii agricoli vor fi nevoiți, dacă se păstrează prețurile medii de la începutul anului, să plătească impozite mai mari decât ar fi necesar. De aceea am inițiat acest proiect de hotărâre, prin care propun reducerea acestor prețuri cu cel puțin 25%. Dacă se va adopta o astfel de hotărâre, fermierii vor obține un profit mai mare, consumatorii vor cheltui mai puțin, iar tendințele evazioniste și evaziunea fiscală vor scădea.
La sfârșitul lunii septembrie 2013, am supus atenției acest proiect tuturor consilierilor județeni în cadrul comisiilor de specialitate toți fiind de acord cu el, apreciind oportunitatea și necesitatea inițiativei și sper că acest proiect va fi adopat în plenul Consiliului Județean în luna octombrie 2013.
Constat cu surprindere că, pentru această inițiativă am fost criticat de unii de parcă aș fi comis un delict de lezmajestate și stau și mă întreb: “- Oare, inițiativa este un delict în Gorj?”. Nu știu de ce unii cred că aș fi fost pus, citez: ”cu botu’ pe labe”, dar dacă ei consideră că am fost pus la punct cu acest prilej se înșeală amarnic și le transmit pe această cale că da, în fața Majestății Sale, Țăranul, fermier de mii de ani și din mâna căruia un popor întreg se hrănește, stau ”cu botu’ pe labe” și sunt umil și plin de respect, însă sunt gata să și ”mușc” pentru a le reprezenta interesele celor care m-au trimis în Consiliul Județean.
Cu acest prilej, vreau să le transmit tuturor celor care mă consideră “delicvent”, că la Ilfov, Giurgiu, Prahova etc. alți “delicvenți” ca mine au materializat deja astfel de inițiative prin hotărâri ale Consiliilor Județene, care deja produc efecte pozitive.
Să auzim numai de bine!
Consilier județean, Victor Banţa