În Gorj – Evaziunea fiscală a crescut cu 15 procente

329

garda financiara masinaGarda Financiară Gorj a prezentat ieri un bilanţ al activităţilor desfăşurate în cursul primelor patru luni ale anului 2012, în domeniul combaterii fraudei şi evaziunii fiscale, numărul cazurilor de acest gen înregistrate fiind cu 15% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2012, comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat un număr de 361 de controale, în 177 de cazuri fiind constatate încălcări ale legislaţiei economico-financiare. Astfel, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 251.800 lei, în timp ce valoarea bunurilor şi sumelor confiscate se ridică la 765.262 lei. În ceea ce priveşte aceste controale, 12% dintre ele au fost realizate în echipe mixte cu reprezentanţi ai celorlalte instituţii şi organe cu atribuţiuni de control din judeţ, în baza unor protocoale şi programe cadru de acţiune elaborate fie la nivel central, fie la nivel judeţean.

A crescut frauda fiscală

Pe parcursul acestor patru luni, comisarii Gărzii Financiare Gorj au constatat nu mai puţin de 39 de infracţiuni, cu un prejudiciu total de 4.851.684 lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul cazurilor de evaziune şi fraudă fiscală instrumentate este în creştere cu 15%. Potrivit comisarului şef, Gigi Trifoi, “acest fapt se datorează în principal unei reorientări a politicii de control a Gărzii Financiare şi o deplasare a centrului de greutate al activităţii desfăşurate de comisarii instituţiei către obiectivele specifice pentru care a fost creată această instituţie, respectiv către descoperirea şi combaterea fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală”.

Majoritatea sesizărilor penale înaintate organelor de cercetare au fost constatate în comerţul en-gross şi en-detail, în acest domeniu de activitate fiind înregistrate 13 sesizări penale. Infracţiunile constatate în acest an se referă la 19 cazuri de înregistrări de facturi fiscale false, provenite de la firme fantomă, cu scopul de a diminua obligaţiile de plată la buget, 14 cazuri de neînregistrare şi nedeclarare a veniturilor, 14 cazuri de desfăşurare de activităţi neautorizate sau prin intermediul unor firme radiate, câte trei cazuri de nefuncţionare la sediile sociale declarate şi refuzul de a se prezenta la control, precum şi de nedeclararea activităţilor desfăşurate şi ascunderea obiectului sau sursei impozabile. Conform datelor furnizate de Grada Financiară Gorj, tot pe parcursul acestor patru luni s-a înregistrat şi o creştere a calităţii actelor de control întocmite de către această instituţie, doar un procent de 6,7% dintre acestea fiind atacate în instanţă, contestaţiile depuse de agenţii economici sancţionaţi s-a redus la jumătate (doar trei cazuri pierdute definitiv) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here