În Gorj, aproape şase mii de persoane cu cancer

144

Mii de persoane din judeţul nostru se regăsesc în statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), având o formă de cancer. De la o lună la alta, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească. Cele mai multe persoane nou intrate în statisticile de anul trecut au fost diagnosticate cu cancer bronho-pulmonar, cancer la sân, şi cancer de col uterin. Din păcate, extrem de puţine dintre persoane sunt în stadii curabile.

Cancerul afectează mii de persoane numai la nivelul judeţului nostru. Boala canceroasă apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinând astfel apariţia unei mase tumorale. Aceste celule de la care porneşte diviziunea necontrolată au denumirea de celule primare. Dintre celulele primare ce formează tumora se pot desprinde celule care pot intra în circulaţie însămânţând alte zone şi dând naştere unor tumori secundare, denumite metastaze. Celulele tumorilor metastatice păstrează tipul celulelor primare din tumorile de provenienţă. Statisticile arată că la nivelul judeţului nostru sunt înregistrate aproape şase mii de persoane cu cancer. „În 2012 au rămas în evidenţă 5.934 de persoane diagnosticate cu o formă de cancer. Dintre acestea, 2.860 provin din mediul urban şi 3.074 din mediul rural. Sute dintre aceste cazuri au fost depistate pe parcursul anului trecut”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Puţine cazuri în stadii curabile
Multe dintre persoanele nou intrate în evidenţele medicilor gorjeni au o formă de cancer gravă, incurabilă. „În trimestrele I şi II au fost confirmate 10 cazuri de cancer de piele, doar două fiind curabile, 45 la sân – 1 curabil, 19 cazuri de cancer de col uterin, unul singur curabil, 50 de persoane cu cancer bronho-pulmonar, dintre care niciuna în stadii curabile. De asemenea, au fost 16 cazuri de cancer la stomac şi 12 de prostată, niciunul în stadii curabile”, confirmă Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
La ora actuală, în Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu sunt internaţi 59 de pacienţi, după cum susţine Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al unităţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here