În Gorj: 70 de focare de Boala limbii albastre şi 16 decese

524

Boala limbii albastre încă avansează la nivelul judeţului nostru, conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj sperând ca numărul cazurilor confirmate să nu mai crească numeric, ca urmare a scăderii temperaturilor.

Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, de la debutul bolii, încă de acum circa o lună de zile, au fost recoltate nu mai puţin de 650 de probe de la toate cele trei specii în rândul cărora se manifestă Boala limbii albastre şi anume bovine, ovine şi caprine. “La ora actuală, evaluăm animalele decedate. Avem 14 decese înregistrate la bovine şi două la ovine în Bolboşi şi Alimpeşti. Aşteptăm să vedem la autopsie dacă toate animalele au murit de Boala limbii albastre sau, concomitent cu aceasta, s-au suprapus şi alte afecţiuni. Boala limbii albastre este transmisă de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de ţânţar. La animalele afectate, se pot observa edemul submandibular, leziunile ulcerative la nivel bucal şi podal, salivaţie excesivă cu aspect spumos, precum şi aspectul cianotic al limbii care a dat şi denumirea bolii”, a declarat Ion Iliuţă.

10 localităţi, neafectate de boală
Cele 16 decese înregistrate în ultimele săptămâni s-au produs în localităţile Roşia de Amaradia, Turcineşti, Bolboşi, Alimpeşti, Logreşti, Licurici, Hurezani. De asemenea, la nivelul judeţului Gorj există şi circa 10 localităţi în care nu s-a confirmat nicio suspiciune de Boala limbii albastre. Este vorba despre Novaci, Crasna, Ioneşti, Plopşoru, Ţânţăreni.
“Se pare că oamenii au înţeles şi nu mai circulă cu animalele. De asemenea, târgurile rămân închise pentru cele trei specii, ovine, caprine şi bovine, până când nu se va eradica boala la nivel de judeţ. Sperăm ca odată cu scăderea temperaturilor, să nu mai înregistrăm nici cazuri confirmate şi nici decese. În prezent, avem confirmate 70 de focare de Boala limbii albastre, iar mortalitatea este relativ mică în comparaţie cu numărul diagnosticărilor. Totodată, avem şi zeci de circumscripţii din judeţ unde nu a murit nici un animal, ca urmare a faptului că s-a intervenit la timp din punct de vedere medicamentos, iar unele dintre ele chiar s-au vindecat total”, a precizat şeful DSVSA Gorj.
De asemenea, conducerea Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, a anunţat faptul că ţări precum Israel, Siria, Iordania şi Libia nu mai vor să cumpere oi şi bovine din România datorită extinderii Bolii limbii albastre. Până acum, autorităţile din România au cheltuit trei milioane de lei pentru sacrificarea animalelor bolnave şi pentru inspecţiile în ferme. La nivel de ţară, aproape 500 de animale din 19 judeţe s-au îmbolnăvit.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here