În funcţie de numărul animalelor şi suprafeţelor cultivate, fermierii vor fi impozitaţi

124

Fermierii gorjeni, vor fi impozitaţi odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, respectiv 1 februarie în funcţie de numărul de animale pe care le cresc şi de suprafaţă de teren deţinută şi folosită pentru culturi. Agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, cărora li se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice în funcţie de numărul animalelor pe care le cresc şi de suprafaţa de teren deţinută şi folosită pentru culturi, din care obţin venituri, impunând limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile, potrivit Codului Fiscal modificat. Reprezentanţii APIA Gorj spun că este o modificare a unei legi a codului fiscal în care fermierii vor plăti impozit atât pe venitul realizat pe suprafeţe de terenuri agricole cât şi pentru efectivele de animale, peste o anumită suprafaţă, peste un anumit număr de animale. Această plată a impozitului pe teren a existat şi în anii anteriori, dar începând din 2013 s-a extins această bază de impozitare şi pentru crescătorii de animale.

Fermierii vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual
Agricultorii care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, cărora li se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.
Proiectul de ordonanţă prevedea că agricultorii care au maxim 10 ovine şi caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 de familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului şi leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viţă de vie – un hectar şi legume cultivate în câmp şi spaţii protejate, flori şi plante ornamentale – jumătate de hectar.

Norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafeţele care depăşesc 2 hectare
Venitul anual pentru câştigurile din activităţi agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite în Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.
Faţă de proiectul de ordonanţă, actul normativ aprobat prevede modificări la normele anuale de venit stabilite, respectiv au fost eliminate valorile acestor norme pentru diferite grile de suprafaţă a terenului cultivat, fiind păstrate valorile maxime ale normelor de venit, pentru toate suprafeţele care depăşesc plafoanele maxime pentru care agricultorii nu sunt impozitaţi. Astfel, dacă pentru cereale era stabilită o normă de venit anual de 449 de lei pentru suprafeţe de 2-50 hectare şi de 395 de lei pentru cele care depăşesc 50 de hectare, în ordonanţa aprobată a fost trecută norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafeţele care depăşesc 2 hectare.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here