În energie şi minerit, totul este posibil – Expertiză “de funcţionare” pentru 20 de miliarde de lei vechi la Complexul Energetic Rovinari

355

deschidereComplexul Energetic Rovinari plăteşte peste 20 de miliarde de lei vechi doar pentru efectuarea unei expertize cu scopul de a verifica instalaţiile a două grupuri energetice. De la directorul general al instituţiei, Tiberiu Trotea, am aflat că o astfel de expertiză este, de fapt, o practică pentru verificarea instalaţiilor de funcţionare.

Contractul a fost atribuit prin negociere, o negociere făcută în beneficiul expertului, având în vedere că valoarea propusă pentru un astfel de serviciu era cu 2 miliarde de lei vechi mai mică decât cea contractată în final.

Conform anunţului de atribuire, contractul a fost încheiat prin negociere şi fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai mic, iar Complexul Energetic Rovinari nu a primit decât o ofertă, cea din partea instituţiei cu care, în final, s-a încheiat contractul. Data de atribuire a contractului este la sfârşitul lunii aprilie 2010, iar Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Bucureşti, singura instituţie care poate face astfel de expertize (cel puţin aşa au transmis cei din conducerea Complexului), se va ocupa de expertizarea “contrucţiilor aferente cazanelor 3-6, inclusiv coşurile de fum 2 şi 3”.

Directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, a explicat că astfel de expertizări se fac periodic pentru verificarea instalaţiilor de funcţionare ale termocentralei. Legat de instituţia căruia i-a fost atribuit contractul, Tiberiu Trotea a precizat că este posibil ca această instituţie să fie singura autorizată din ţară pentru astfel de expertize. “Nu ştie exact despre ce este vorba, dar astfel de expertize se fac pentru verificarea instalaţiilor, în general. Trebuie să verific exact despre ce este vorba”, a menţionat Trotea.

Negociere cu preţul mult mai mare

Lucrurile par, însă, în regulă având în vedere că există cerinţe europene în acest sens, singurul aspect care este de verificat, rămâne cel al preţului. În anunţ se menţionează că valoarea iniţială a contractului este de 1.845.767 lei, adică peste 18 miliarde de lei vechi, pentru ca , în final, să fie încheiat contractul cu 2. 030.300 lei, deşi criteriul de atribuire era preţul cel mai mic, iar modalitatea de atribuire era negocierea.

Am încercat să aflăm un răspuns şi în acest sens, şi mai ales, cum se acoperă diferenţa, având în vedere că bugetul pentru un astfel de serviciu era cum 2 miliarde de lei vechi mai puţin. “Nu ştiu exact despre ce este vorba, trebuie să verific, după ce trimiteţi o adresă oficială”, a explicat directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea.

Gabriela MLADIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here