În dosarul stramutaţilor de lux, Cosmin Popescu-condamnat la închisoare pentru Ionel Manţog

616
Parlamentarul PD-L, Cosmin Popescu, totodată şef interimar al Partidului Democrat-Liberal, filiala Gorj, a fost condamnat ieri la închisoare pentru fapte de corupţie. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca această condamnare să fie sub supraveghere alegându-se pedeapsa cea mai mare.

Decizia judecătorilor va putea fi atacată cu recurs. Cosmin Popescu simte astfel consecinţele sprijinului oferit colegului său de partid, Ionel Manţog pentru care este acum la un pas de închisoare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat ieri pe şeful interimat al PD-L Gorj, Cosmin Popescu, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie petrecute în urmă cu trei ani de zile. Pedelistul a primit astfel doi sub supraveghere pentru favorizarea infractorului şi un an şi şase luni pentru fals intelectual. Magistraţii au luat în considerare pedeapsa cea mai mare iar Popescu s-a ales doar cu cei doi ani de închisoare sub supraveghere. Această sentinţă poate fi atacată cu recurs. Dacă va rămâne însă definitivă şi după acest demers, parlamentarul nu va face închisoare ci doar va raporta timp de doi ani unde se află şi unde intenţionează să se deplaseze. Parlamentarul nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu condamnarea sa.
Pe urmele lui Manţog
Cosmin Popescu a fost în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub acuzaţiile de fals intelectual şi favorizarea infractorului, după ce ar fi încercat să „acopere“ urmele lui Ionel Manţog în dosarul „strămutărilor de lux“. Manţog, fost director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, fost secretar de stat la Industrii, a pus la punct un sistem prin care terenuri ieftine erau cumpărate de SNLO la preţuri exorbitante, iar beneficiarii sumelor erau apropiaţi ai şefilor SNLO. Popescu a mai fost acuzat de înşelăciune de către o asociaţie a minerilor disponibilizaţi, dar Parchetul a decis doar amendarea lui administrativă. Pedelistul a contestat până şi amenda, procesul a fost judecat de naşa lui de cununie, şi a câştigat.
Din martor, inculpat
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti l-au pus în 2006 sub acuzare pe Cosmin Popescu pe când era secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, în dosarul „strămutaţilor de lux”. Procurorii anticorupţie l-au chemat atunci la sediul DNA Bucureşti pe demnitar şi i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Acesta a aflat atunci că este învinuit că, în afacerea strămutaţilor, a favorizat persoanele care au beneficiat de bani publici în interes personal pentru ridicarea vilelor din cartierul Primăverii din Târgu Jiu. În cauza în care fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, Ionel Manţog, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Cosmin Popescu avea calitatea de martor însă procurorii anticorupţie au ajuns la concluzia că actualul demnitar a avut un rol important în comiterea infracţiunilor săvârşite în Compania Naţională a Lignitului Oltenia. În acest sens, anchetatorii au dispus schimbarea calităţii procesuale a lui Cosmin Popescu din martor în inculpat pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului şi de fals în acte publice. Astfel, Ionel Manţog alături de fostul director general al CNLO, Ion Vulpe, au ajuns la bară împreună cu Cosmin Popescu. În prezent, dosarul strămutaţilor de lux a fost strămutat la Tribunalul Sibiu. Ionel Manţog şi Ion Vulpe sunt trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals şi uz de fals. Cosmin Popescu este acuzat că în perioada în care lucra ca director în fosta companie minieră i-ar fi favorizat pe cei doi să comită respectivele infracţiuni, dar şi după ce a ocupat funcţia de secretar de stat în MEC.
Secretarul de stat Cosmin Popescu susţinea atunci că nimic din cea ce i s-a adus la cunoştinţă de către anchetatori nu era adevărat.
„M-au chemat şi mi-au spus că nu mai am calitatea de martor în proces, ci pe cea de învinuit. M-au pus să semnez procesul-verbal prin care mi s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în calitate de învinuit. Apoi am aflat că s-a început urmărirea penală împotriva mea, nu ştiam că s-a şi trimis în judecată dosarul. Nimic din ceea ce se spune în materialul de urmărire penală nu este adevărat şi deţin probe prin care îmi voi demonstra nevinovăţia”, a declarat, în 2006, Cosmin Popescu. Se pare însă că nu a convins magistraţii.
Anamaria STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here