În dosarul “Tulic”, – Doctorii Braia, Dârnu, Stanciu, Beldean şi Pălivan, la un pas de urmărirea penală

201

deschidereCinci medici din cadrul Spitalului Judeţean Gorj dar şi reprezentanţi din conducerea unităţii medicale sunt anchetaţi în cauza penală privind decesul Ralucăi Tulic, adolescenta de 17 ani, care a decedat, la jumătatea lunii august, din neglijenţa personalului medical. Doctorii care au avut legătură directă cu pacienta, adică Carmen Braia, Rodica Dârnu şi Gheorghe Stanciu dar şi legista Claudia Beldean şi fostul director medical al Spitalului Judeţean, Constantin Pălivan, au fost primii arătaţi cu degetul de tatăl fetei, Radu Tulic, în plângerea penală adresată organelor de anchetă. Tot ei, dar şi cei care asigurau conducerea unităţii medicale, la data decesului adolescentei, sunt la un pas de declanşarea urmăririi penale împotriva lor, procedura urmând să fie realizată în maxim trei săptămâni. Acum anchetatorii aşteaptă încă răspunsul Institutului Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, pentru a trece la următorul pas în anchetă.

braiaAncheta în dosarul “Tulic” încă nu s-a finalizat, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj-Serviciu de Investigaţii Criminale şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, aşteptând încă rezultatul de la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”, ca urmare a probelor trimise aici după decesul neaşteptat al Ralucăi Tulic. “Până în prezent în cauză au fost efectuate acte premergătoare şi pentru stabilirea cauzelor decesului numitei T.R.M. (n.r. Tulic Raluca Mădălina), au fost trimise probele recoltate pentru diagnostic histopatologic şi toxicologic la Institutul Naţional de Medicină Legală «Mina Minovici» Bucureşti”, transmite, în scris, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, Ileana Enache.

dirnuCercetaţi pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu

Până la aflarea rezultatelor de la Mina Minovici, reprezentanţii Parchetului Local anunţă, de asemenea, că în cauza penală, înregistrată aici pe 18 august 2011, “se efectuează cercetări faţă de personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu”. Tot Parchetul Târgu-Jiu arată, de asemenea, că “dosarul se află în lucru la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj-Serviciul de Investigaţii Criminale, iar cercetările continuă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi stanciustabilirii răspunderii judiciare”.

Declaraţii, în faţa ofiţerului Ciobanu

Radu Tulic aşteaptă şi el rezultatele de la Mina Minovici menţionând că în plângerea penală făcută după decesul fiicei sale a solicitat anchetarea celor cinci medici Carmen Braia, doctorul curant al fetei, Rodica Dârnu, doctoriţa de la ATI, Gheorghe Stanciu, şeful Secţiei ORL, Claudia Beldean, medicul legist şi Constantin Pălivan, directorul medical al spitalului. “Am menţionat în plângerea penală nu numai pe aceşti cinci medici, ci şi conducerea spitalului. Am întocmit documentul cu palivanajutorul unui avocat. Ştiu că cercetarea a făcut-o poliţistul Ciobanu, el fiind cel care i-a anchetat, cred, pe cei nominalizaţi de mine în document”, a declarat Radu Tulic. Săndel Ciobanu, comisarul şef al IPJ Gorj, de la Investigaţii Criminale, desfăşoară încă cercetări în dosarul “Tulic”.

Concluziile Ministerului Sănătăţii, probă la dosar

Propria anchetă declanşată în cauză de Ministerul Sănătăţii, care a dus la realizarea unei alte anchete declanşate de Consiliul Judeţean Gorj, se află depusă în document la dosarul “Tulic”, concluziile fiind considerate importante de către procurori. Răspunsul de la Mina Minovici va finaliza însă dosarul, reprezentanţii Parchetului Târgu-Jiu dând asigurări că în maxim trei săptămâni, de acum înainte, se va cunoaşte cu exactitate împotriva căror medici din cei cinci se va declanşa cu adevărat urmărirea penală, momentan ca urmare a plângerii ei fiind doar vizaţi şi pasibili de răspundere penală.

Urmările decesului adolescentei

Decesul adolescentei Raluca Tulic a produs modificări în structura conducerii Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, şefii unităţii medicale fiind destituiţi la scurt timp la cerea conducerii Consiliului Judeţean Gorj. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a aprobat ca o parte din banii rămaşi autorităţilor judeţene din investiţii să fie utilizaţi pentru achiziţionarea de aparatură medicală. Singurul care pare că a scăpat din anchetă este Gheorghe Neaţă, care şi-a pierdut doar funcţia şi atât.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here