În dosarul “Trofeul Calităţii” – Procurorul Volintiru, “recuzat” de Adrian Năstase

463

deschidereŞeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu-Jiu, Dănuţ Volintiru, este un personaj important în dosarul ,,Trofeul Calităţii” în care a fost trimis în judecată pesedistul Adrian Năstase. Asta deoarece procurorul Volintiru a realizat actul de urmărire penală în această anchetă a DNA, cu încălcarea legii, susţin avocaţii lui Năstase.

Urmărirea penală efectuată de Volintiru se vrea astfel anulată şi asta deoarece procurorul, în momentul realizării anchetei, nu făcea parte din structura centrală a DNA. Dacă Năstase va reuşi să îl ,,recuzeze” pe Volintiru, dosarul său se va reîntoarce la DNA.

Procurorul şef al DNA Târgu-Jiu, Dănuţ Volintiru, a realizat urmărirea penală în dosarul ,,Trofeul Calităţii”, în urma căreia au fost trimişi în judecată şase persoane, printre ele aflându-se şi politicianul Adrian Năstase. Martori în proces au fost 1000 de persoane printre cei care au dat declaraţii în faţa magistraţilor fiind şi gorjeni cu funcţii publice.

Urmărirea penală în ,,Trofeul Calităţii” se face însă în condiţiile în care Volintiru, nu era angajat al structurii centrale a DNA, ci era salariat al DNA Târgu-Jiu. “Procurorul Dănuţ Volintiru semnează rechizitoriul în calitate de procuror al structurii centrale a DNA, ori există o hotărâre a CSM din 23 octombrie 2008 prin care se arată că Volintiru fusese numit în funcţia de procuror-şef al Serviciului Teritorial Târgu-Jiu al DNA.

Aşadar, urmărirea penală s-a făcut nelegal şi rechizitoriul e nul. De aceea, cerem restituirea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale”, a făcut public Viorel Roş, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase.

Funcţie şi ordin de la Morar

Cert este că în septembrie 2008, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Târgu-Jiu, Dănuţ Volintiru, era propus, din nou, pentru un mandat de încă trei ani în fruntea acestei instituţii. Acesta era deja cel de-al doilea mandat pentru această funcţie şi, conform legii, Dănuţ Volintiru nu va mai avea dreptul să-l obţină şi pe următorul. Propunerea pentru numirea în funcţie a lui Volintiru a aparţinut şefului DNA, Daniel Morar, iar numirea s-a făcut după primirea avizului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Morar este, de asemenea, cel care dă ordin lui Volintiru să facă urmărirea penală în cazul Năstase. “Urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu făcea parte din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Doar s-a emis un ordin potrivit căruia procurorul Dănuţ Volintiru să efectueze urmărirea penală, delegarea nu poate fi făcută de procurorul şef al DNA”, a declarat, ieri, avocatul lui Adrian Năstase, asta în condiţiile în care miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut loc o nouă înfăţişare în proces. Avocatul Gabriela Ghiţă, care o reprezintă pe Irina Jianu, şi ea trimisă în judecată în acest dosar, a cerut, de asemenea, constatarea nulităţii actului de sesizare a instanţei, realizat de Volintiru, şi a afirmat că urmărirea penală este lovită de nulitate absolută.

Presiune şi dosar politic

Adrian Năstase a declarat după procesul de ieri că există o mare presiune în cazul dosarelor în care este acuzat, acestea fiind dosare politice. Fostul premier a adăugat că ceea ce s-a întâmplat la DNA, felul în care s-au plimbat dosarele, felul în care au fost desemnaţi oameni din provincie care să se ocupe de anchetarea sa, îi conferă o imagine asupra activităţii acestei instituţii.

În pronunţare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas în pronunţare, ieri, în privinţa excepţiilor privind nulitatea actului de sesizare a instanţei. DNA l-a trimis în judecată, pe 20 ianuarie 2009, pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de “influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” în organizarea unui simpozion intitulat “Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială la care urma să participe.

Anamaria Stoica

“Mapa profesională” a procurorului Volintiru

În ultimii ani, în Gorj, lupta împotriva corupţiei a reuşit să cadă de multe ori în derizoriu. “Am asistat <<in direct>> la reţineri, controverse şi acuzaţii, de cele mai multe ori neurmate de trimiteri în judecată, sub genericul <<arestările de vineri seara>>. Cel mai recent exemplu: directorii de la Complexul Energetic Turceni au fost arestaţi de procurorii DNA din Târgu-Jiu, conduşi de Dănuţ Volintiru, şi apoi eliberaţi de judecător din lipsă de probe.

volintiruScormonind prin <<mapa profesională>>, a şefului DNA Târgu-Jiu găsim refuzul Consiliului Superior al Magistraturii de a răspunde favorabil solicitării unor procurori, printre care şi Dănuţ Volintiru, de a deveni procurori cu rang de Parchet General fără a susţine examenul prevăzut de lege”, se arăta, nu demult, în publicaţia “Banii Noştri” din Bucureşti.

În rest, activitatea Biroului Teritorial Târgu-Jiu al DNA, lasă de dorit. “Niciun rechizitoriu întocmit în 2008 de către procurorii anticorupţie gorjeni nu s-a soldat cu trimiterea în judecată pentru corupţie a vreunei persoane. Informaţiile care trec pragul Biroului DNA din Târgu-Jiu arată că şeful stă mai mult pe la Bucureşti şi mai puţin în localitatea de reşedinţă. Până de curând, presa locala îl catalogase drept <<procurorul fără casă>>, deoarece a declarat că abia în 2004 şi-a cumpărat un apartament de circa 57 mp în Târgu-Jiu, deşi se plasa cu un an în urmă pe locul al patrulea în ierarhia procurorilor cu cele mai mari salarii”, se mai arăta în ziarul “Banii Noştri”.

Ultima bârfă despre Volintiru îl plasa în funcţia de prefect al judeţului Gorj, şi asta cu sprijin PD-L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here