În dosarul “Referendumul” – Un fost poliţist şi o angajată de la DGFP Gorj, urmăriţi penal de DNA

260

Doi preşedinţi ai unor secţii de votare din localitatea Bâlteni, unul fost poliţist şi o salariată de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice(DGFP) Gorj, alături de membri secţiilor conduse de aceştia la referendum sunt urmăriţi penal în dosarul în care este acuzat şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Aceste persoane din Bîlteni, 12 la număr, au fost chemate luna trecută la DNA Bucureşti pentru a fi informate că în dosar au devenit din martori, învinuiţi. Alături de cei 12 gorjeni urmăriţi penal se mai află, în aceiaşi situaţie, încă 45 de persoane din judeţele Teleorman şi Vrancea.

Preşedinţii secţiilor de votare din Bâlteni şi Peşteana, care au avut aceste funcţii la referendum, au calitatea de urmăriţi penal, alături de membri pe care i-au avut în subordine, reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare. Cei 12 au fost audiaţi iniţial în calitate de martori de către procurorii DNA, ca apoi luna trecută să fie chemaţi la Bucureşti pentru ca procurorii DNA din capitală să îi anunţe că sunt învinuiţi în dosar. Acest lucru s-a petrecut însă doar cu reprezentanţii de la cele 2 secţii de votare deşi în Bâlteni au fost 4 astfel de secţii. Primarul din Bâlteni, Gheorghe Păsărin, susţine că cei 12 nu sunt şi vinovaţi dacă sunt urmăriţi penal. “Este o procedură care nu demonstrează că cei 12 sunt vinovaţi. Cu siguranţă în dosar mai sunt învinuiţi şi alţi gorjeni, ştiu că au fost audiaţi şi cei de la Dragoteşti şi de la Polovragi”, a declarat edilul local. Acesta susţine că incidentul de la referendum nu îl va lăsa fără preşedinţi la cele 4 secţii de votare din Bâlteni, deoarece sunt numeroşi cei care vor să ocupe aceste funcţii, fără să se teamă de o eventuală anchetă a DNA.

Complicitate la falsificare
Potrivit unui comunicat DNA, în dosarul “Referendumul” sunt urmărite penal 49 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători şi 18 persoane, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale care au şi calitatea de membri ai unui partid, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals în declaraţii. “În actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că în data de 29 iulie, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate”, susţin procurorii. Sursa citată subliniază că, în acest fel, atât cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare, cât şi cei 18 observatori din partea unui ONG care erau şi membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Liviu Dragnea Nicolae, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here