În doar trei luni, 60 de cazuri noi de tuberculoză, confirmate în Gorj

356

La nivelul județului Gorj, în primul trimestru al acestui an, 60 de persoane au fost diagnosticate cu TBC. La sfârșitul trimestrului au rămas în evidențele medicilor gorjeni 175 de cazuri.

La sfârșitul trimestrului I al anului în curs, 175 de gorjeni au rămas în evidențele Dispensarului TBC. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în primele trei luni ale anului 2018 au fost confirmate 60 de noi cazuri de tuberculoză. Medicii spun că în lupta împotriva tuberculozei sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii.

Statistici sumbre
TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni. Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin trei săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here