În doar o singură lună, Sute de controale, efectuate de inspectorii de muncă

306

itm gorj facuta de mineÎn luna precedentă, inspectorii din cadrul Compartimentului Relaţii de Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au controlat în total 282 de angajatori şi au aplicat 106 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 225.000 lei pentru munca fără forme legale de angajare, dar şi pentru alte nereguli.

Alte motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost nedepunerea la Inspectorat a documentelor de plată a salariilor, a declaraţiilor fiscale, a deciziilor de încetare/modificare/suspendare a contractelor individuale de muncă. Acestora li s-au adăugat şi netransmiterea în termenul prevăzut de lege a registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic. Pe tot parcursul mai, s-au înregistrat 29 de scrisori şi sesizări adresate direct ITM Gorj, cât şi cele remise de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, dar şi de alte instituţii. „De asemenea, inspectorii au făcut inspecţii tematice privind modul de aplicare a Legii 416/2001 privind venitul minim garantat la paisprezece primării din judeţ, unde au fost aplicate şase sancţiuni în valoare de o mie de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma. Tot în luna mai, reprezentanţii Compartimentului de Control şi Relaţii de Muncă au controlat 163 de angajatori. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 67 de sancţiuni, care au însumat 137.000 de lei.

Societăţi gorjene sancţionate pentru munca la negru

Totodată, în cea de-a doua săptămână a lunii iunie, inspectorii de muncă gorjeni au sancţionat şase societăţi pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare. „Patronii societăţilor aveau la muncă şase persoane, dintre care una era femeie. Amenzile aplicate administratorilor se ridică la suma de optsprezece mii de lei”, a completat Cusma.

Alte şase amenzi s-au aplicat de către reprezentanţii Compartimentului de Securitate şi Sănătate în muncă din cadrul ITM Gorj. Aceştia au efectuat un număr de 16 controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul lor de activitate în sectoarele industrie, comerţ şi transporturi. „Ei au aplicat şase sancţiuni în valoare de şapte mii de lei pentru neregulile constatate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Primării inspectate

De asemenea, în intervalul 7-11 iunie, inspectorii din cadrul Compartimentului „Îndrumare şi control, asistenţă şi incluziune socială” au verificat şase primării. La Primăria Cătunele a fost identificat cazul unui beneficiar al Legii 416/2001 care a primit, în cursul unei singure luni, ajutorul social fără a avea la bază adeverinţă de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, urmând a se recupera suma încasată necuvenit. Totodată, Primăriei Logreşti i-a fost aplicată o amendă de 500 de lei pentru neîntocmirea dispoziţiilor de acordare sau respingere a cererilor privind ajutorul social în termenul legal şi un avertisment scris pentru neactualizarea tuturor anchetelor sociale.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here