În contextul începerii noului an școlar, Medicii recomandă prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

598

În perioada 26 august – 30 septembrie, în mai multe zone din țară se derulează o campanie de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare, în contextul începerii noului an școlar. În cadrul campaniei sunt promovate cele cinci mesaje-cheie pentru siguranța alimentației, transmise de Organizația Mondială a Sănătății.

Medicii spun că peste două sute de boli se transmit prin manipularea necorespunzătoare a alimentelor. Pentru sănătatea lor, cetățenii trebuie să cunoască și să respecte cinci reguli promovate de Organizația Mondială a Sănătății. Prima regulă se referă la păstrarea curățeniei: “Spălați-vă pe mâini înainte de a manevra alimentele, dar și în timpul preparării lor; Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta; Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei, de fiecare dată când le folosiți; Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor”. Cea de-a doua regulă presupune separarea alimentelor gătite de cele crude: „Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente; Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude; Depozitați alimentele în cutii, pentru a evita contactul între alimentele crude și cele preparate”.
Următoarea regulă este gătirea cât mai bine a alimentelor: “Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare; Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70 de grade Celsius. Ar fi ideal să folosiți un termometru alimentar; Când fierbeți carnea, asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz; Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60 de grade Celsius”.

Atenție la păstrarea alimentelor și la sursele de apă
Cea de-a patra regulă pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare presupune păstrarea alimentelor la temperaturi sigure: “Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de două ore; Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5 grade Celsius); Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60 de grade Celsius, înainte de a fi servite; Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider; Nu decongelați alimentele la temperatura camerei”. Regula cu numărul 5 se referă la utilizarea surselor de apă și materii prime sigure: „Folosiți apa potabilă sau tratați-o pentru a o face potabilă; Alegeți alimente proaspete și sănătoase; Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat; Spălați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude; Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora”. O manipulare corespunzătoare a alimentelor este cheia pentru prevenirea bolilor transmise prin alimente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here