În comuna Peştişani – După 50 de ani, o nouă Sală a Sporturilor!

480

DSCN0495Sâmbătă, dis de dimineaţă, forfotă mare vizavi de Primăria Peştişani. Poliţie mai multă ca de obicei, iar invitaţii şi neinvitaţii, printre care mă număram şi eu, ne purtam paşii spre un loc umbros. În spatele unor copaci falnici, mergând pe o alee proaspăt asfaltată avea uşile deschise strălucitoarea şi noua Sală a Sporturilor din Peştişani.

Ea este construită în urma unui proiect cu bani europeni, iniţiat de primarul ing. Florin Pavel şi sprijinit de Consiliul Judeţean Gorj, preşedinte Ion Călinoiu.

Prima sală de sport în mediul rural şi înainte de Revoluţie!

DSCN0482Localitatea rurală Peştişani se află pentru a doua oară în faţa unei premiere în materie. Arătoasa Sală a Sporurilor de acum e demnă de mileniul 3, fiind modernă, multifuncţională, spaţioasă şi comparabilă cu una similară de la Suceava, de care-i depăşită doar prin numărul de scaune pentru spectatori. La Peştişani, se poate spune că există o tradiţie a sporturilor de sală, adică unde se pot practica pe orice timp. Recenta sală o urmează pe aceea încă funcţională, dar ridicată în urmă cu 50 de ani. Pe atunci, prin sprijinul statului comunist mult prea hulit astăzi, a directorului Liceului „C. Brâncuşi”, profesorul Gheorghe Peştişanu, care-i şi fondatorul lui, a muncii comunităţii, a elevilor şi prin contribuţia sătenilor ai DSCN0486căror copii învăţau aici. Ca fost elev al primei promoţii a liceului teoretic, pe atunci, din Peştişani, sunt mândru că numitorul comun al celor două săli de sport este vrednicul meu profesor de educaţie fizică Ionel Nistorescu. Acela care a răspuns chemării primarului şi a contribuit şi domnia sa cu sfatul graţie bogatei lui experienţe acumulată şi la prima construcţie.

Tăierea panglicii şi Te Deum

Singurii care nu au avut emoţii, poate singura excepţie fiind primarul Florin Pavel, aflat pentru prima dată în această situaţie, au fost autorităţile judeţului şi cei trei preoţi. Pentru Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, era o bucurie să-i salute pe aceia care la alegeri i-au dat voturile lor domniei sale şi PSD Gorj. La fel au procedat subprefectul Marcel Romanescu, urmat de trei dintre cei mai plini de har preoţi din comună: Părintele Pantelimon Chiată, paroh cu excepţionale rezultate la Peştişani, Constantin Croicu, paroh la Frânceşti, şi Vasile Milcu, locuitor al Frânceştilor şi slujitor la Gureni. Ultimul fiind singurul care după sfinţirea Sălii sporturilor a refuzat să participe la masa oferită, la cantina Grupului Şcolar Industrial Peştişani, de generoasele gazde pe motivul, firesc, că se află în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Imnul echipei Ştiinţa Peştişani şi prezentarea echipamentului

DSCN0490Proaspăt divizionară D, recent promovată din campionatul Onoare al Gorjului – echipa de fotbal Ştiinţa Peştişani a avut parte de o primire triumfală în Sala Sporturilor, unde şi-a prezentat Imnul şi echipamentul pentru viitoarea ediţie a campionatului Diviziei D. În aplauzele spectatorilor care-au cântat şi ei Imnul alături de fotbaliştii ce aveau pe tricouri înscrisul – Primăria Peştişani, s-au admirat tricourile în care se vor obţine multe victorii.

Vasile Stângă: „Este realmente fantastică!”

Cel puţin aşa declară Vasile Stângă, tehnicianul echipei de handbal Energia Pandurii. Atent la antrenamentul elevilor săi struniţi de antrenorul secund Mircea Bedivan, care i-a fost şi rezervă la naţionala de handbal a României, în vremea când unul era jucător al Stelei, celălalt la Dinamo Bucureşti. După ce ne-a spus că este o sală de sport fantastică, Vasile Stângă a mai adăugat: „Dacă ar avea toate comunele câte o sală de sport ca asta, sportul ar merge mult mai sus şi, în special, handbalul. Sperăm ca şi copiii din Peştişani să fie canalizaţi spre sport. Mircea Bedivan, antrenorul secund al echipei Energia Pandurii s-a oferit să facă o clasă –a VI-a – cu program de handbal şi să vină de trei ori pe săptămână să pregătească copiii”.

În timp ce elevii săi jucau, împărţiţi în două echipe, Vasile Stângă a mai afirmat că sala este foarte bună pentru pregătirea echipelor specifice sporturilor de sală, pentru antrenamente şi pentru meciuri amicale. El, personal, va veni cu echipa de handbal Energia Pandurii Târgu-Jiu să dispute meciurile amicale în Sala Sporturilor Peştişani. „O sală regulamentară, cu dimensiunile de 40/20 m, cu o bună aderenţă la picioare, dar podeaua cam deficitară – alunecă mingea”, este cam aceasta ar fi descrierea sălii făcută cu rigoare de tehnicianul naţionalei de handbal Vasile Stângă şi, în acelaşi timp, al unei echipe gorjene participantă în cupele europene. După cele 15 minute de handbal de înaltă clasă, au urmat antrenamentele şi câteva mici reprize de baschet între două echipe ale Energiei Rovinari, team aflat în elita baschetului românesc.

Amical, Ştiinţa-Energia Tismana 6-1(2-0)

Pe terenul de fotbal s-a disputat o partidă amicală între proaspăt promovata în Divizia D – Ştiinţa Peştişani şi mai vechea divizionară D, Energia Tismana. Echipele se cunosc între ele, oamenii de fotbal la fel, încă de pe vremea echipelor Bistriţa Peştişani şi Locomotiva Tismana. Spre deliciul spectatorilor localnici, cei care au controlat jocul tot timpul au fost echipierii Ştiinţei. Şi la număr de goluri şi la ocazii clare, mai tinerii jucători ai echipei locale s-au descurcat de minune, dându-le speranţe fanilor că vor termina campionatul viitor în primele trei. Aşa cum s-au angajat şi în faţa sponsorilor, printre ei numărându-se Cătălin Purec şi Cosmin Pigui. Prea excesivul portocaliu al susţinerilor metalice ale sălii de sport le-a prilejuit o glumă microbiştilor din apropierea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu. La vederea unei mingi de fotbal tot portocalii, aceştia au exclamat: „De la anul, după alegerile anticipate, o să joace cu mingii roşii. Nu-i aşa, domnule Călinoiu?”

Valuri braziliene, sală gorjenească!

Cea mai gustată întrecere s-a disputat între două echipe de fotbal „old-boys”, generaţiile ’80 şi ’90, încheiat cu 7-3(4-2) pentru cei mai tineri. Presărate cu glume, fazele de poartă ale fotbalului de sală s-au lăsat şi cu urale însoţite de ridicarea celor din tribune după modelul brazilian al fanilor.

Dodo Lătăreţu, aducătorul solistei Nina Predescu

Geaba s-au căznit lăutarii fostului director al Căminului Cultural Peştişani, talentatul Feraru, deţinătorul cheilor căminului din Brădiceni, căruia i-a căzut tavanul, să cânte sârbe şi hore. Lumea o aştepta pe cântăreaţa Nina Predescu, adusă de actualul director C. Dodo Lătăreţu, abia pe la orele 21. Îndrăgita interpretă, de loc din Negoieştii Băii de Aramă, a cântat până hăt, după ora 1 noaptea, dedicându-i un şlagăr: „Uşor, Puiule, uşor!”, fostului pedagog al Liceului Peştişani, Puiu lu’ Tică Tanu. Un fan al domniei sale, dacă nu chiar niţel îndrăgostit.

P.S. Ieri dimineaţă, consilierul local Jean Brâncuşi mărturisea că el şi colegii lui n-au fost invitaţi la inaugurare. Nici Ion Căpruciu, care scrisese un poem dedicat evenimentului, n-a avut noroc. Chiar dacă a stat lângă telefon. Culmea este că veteranul voleiului românesc Vasile Pavel, de loc din Frânceşti, aflat pe acasă, venise neinvitat. Deşi este campion al Europei cu echipa de volei Rapid şi component de bază al naţionalei României din anii ’60-‘70, pe Maestrul Emerit Vasile Pavel nu l-a băgat nimeni în seamă. Nici măcar primarul Florin Pavel!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here