În cazul contractului cu Şova – Blejnar a constatat la complexuri ce n-au văzut subalternii

276

Deschidere ZiarRegină sau rege, Sorin Blejnar a dovedit că nu degeaba este „creierul” în ANAF. El a descoperit o „fraudă” pe care subalternii săi n-o văzuseră, după ce scormoniseră două luni de zile Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova pentru a da de contractele cu casa de avocatură „Şova”.

În luna martie a acestui an, inspectorii ANAF, trimişi de Blejnar la Complexuri, au verificat contractul încheiat cu „Şova” pe toate părţile şi au ajuns la concluzia că nu există nicio ilegalitate comisă. La o lună după finalizarea raportului, acelaşi Blejnar îşi trimite din nou oamenii la Complexuri şi, pe aceleaşi verificări, constată o fraudă de peste un milion de euro. Există două acte care prevăd acelaşi control, dar cu constatări diferite. În acelaşi timp, trebuie spus că oamenii lui Blejnar au ignorat total celelalte două contracte încheiate, la comanda lui Ionel Manţog, cu alte două case de avocatură, „Gherghina” şi „Nemoianu”, unde tarifele sunt de şapte ori mai mari decât cele de la „Şova”. Mai mult, serviciile decontate de cele două case de avocatură „portocalii” sunt pe prestări pe care trebuia să le facă juriştii entităţilor, angajaţi pe contracte nedeterminate. Blejnar, însă, a ignorat total aceste documente.

Primul raport nu i-a plăcut lui Blejnar!

1308734579850112259850_turceniPentru Antena 3, şeful ANAF, Sorin Blejnar declara despre ultimul control efectuat la Complexurile Energetice: „La finele anului 2010, începutul anului 2011, ANAF, prin controale financiare la complexele energetice Rovinari şi Turceni, făcând aceste verificări acolo, s-au constatat neconcordanţe cu privire la derularea anumitor contracte. Ne-am deplasat la cabinetul de avocatură al dlui Şova, unde am constatat mai departe tranzacţii suspecte către un alt cabinet de avocatură, al dlui Ponta”, a susţinut Blejnar. Dar ce arată, de fapt, rapoartele de control? “Urmarea controlului efectuat au rezultat următoarele…Din documentele puse la dispoziţia echipei fiscale (contracte, facturi) nu au rezultat cedări de creanţe ale Complexului Energetic Turceni către casa de avocatură Şova”, se menţionează în procesul-verbal încheiat în 23 martie 2011 la Complexul Energetic Turceni de către inspectorii ANAF, Vasile Gruiescu şi Claudiu Ţoţan. Aceleaşi constatări sunt făcute şi la Complexul Energetic Rovinari.

Al doilea, da!

130873536459511364595_turceni 1Drept urmare, inspectorii lui Blejnar constată că nu sunt probleme la contractul încheiat de Complexurile Energetice cu Casa de avocatură Şova. Însă, după două luni de la acest raport, şeful ANAF, Sorin Blejnar trimite din nou inspectorii să refacă acel control, nemulţumit de rezultatul raportului. Şi două luni de zile, inspectorii ANAF au verificat numai contractul cu Şova. La final, fără să existe un raport scris, pe care părţile să-l poată contesta, Blejnar iasă şi spune că s-au constatat nereguli în privinţa contractului cu Şova şi mai mult, ar exista şi un prejudiciu de un milion de euro. În fapt, inspectorii au verificat acelaşi contract, doar că modul de interpretare, de această dată, a fost altul. Întocmai cum îl ceruse şeful!

Nu ne interesează alte contracte!

bun 2Pe parcursul controalelor făcute la Complexurile Energetice, nu s-au urmărit alte contracte pe care entităţile energetice le-a încheiat cu alte case de avocatură. De bună credinţă, angajaţii complexurilor au pus la dispoziţia inspectorilor ANAF toate contractele încheiate de companii cu casele de avocatură. Surse din cadrul societăţilor statului au comunicat că, inspectorii ANAF au oprit pentru verificare doar contractul cu Casa Şova, iar celelalte contracte au fost restituite cu menţiunea „astea nu ne interesează”. De fapt ce nu-i interesau pe inspectorii ANAF sau pe Blejnar? Contracte similare încheiate între Complexurile energetice şi casele de avocatură, dar care au avut „girul” lui Ionel Manţog, fostul lider al PD-L Gorj. Aceste contracte prevăd un tarif perceput companiilor statului de şapte ori mai mari decât cel încheiat cu Şova. Este vorba despre actele încheiate cu Casa de Avocatură Nemoianu din 25 august 2010 încoace şi cel încheiat cu Casa de Avocatură Gherghina din iunie 2010 încoace. Tarifele sunt de-a dreptul „nesimţite”. Pentru o oră de prestaţii către Complexurile Energetice, avocaţii Caselor Nemoianu şi Gherghina încasează 702,8 lei fără TVA şi 700 lei fără TVA. De menţionat că aceste case de avocatură efectuau aceleaşi servicii ca şi în cazul Şova, unde tarifele pe oră erau de 153 de lei la care se adaugă TVA.

Băsescu: „Acum înţeleg ce avea Ponta cu Manţog”

1308735418770113658770_turceni 3Şeful statului, Traian Băsescu a comentat şi el acţiunea comandată de Blejnar la Complexurile Energetice, concluzionând că: “Acum înţeleg eu ce avea Ponta cu Manţog, de ce se tot lua de el. Nu îi mai dădea contracte”. Declaraţia a fost făcută miercuri seara pe postul de televiziune B1. Preşedintele a omis să spună ce au avut şi judecătorii Tribunalului Sibiu de l-au condamnat pe Ionel Manţog la doi ani cu suspendare pentru că a înşelat Complexurile Energetice şi SNLO, întocmind în fals documente pentru a beneficia din banii companiilor de o vilă de toată frumuseţea într-un cartier din Târgu-Jiu. A omis să spună că, deşi are condamnare penală cu închisoare pentru că a prejudiciat companiile statului, PD-L îl ţine în funcţii la Consiliile de Administraţie ale entităţilor respective. Şi a mai uitat să spună preşedintele că oamenii din PD-L au făcut contracte cu firmele de avocatură agreate de “portocalii”, cu preţuri de şapte ori mai mari decât cele încheiate cu “Şova”, unde Victor Ponta era avocat asociat.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here