În cadrul manifestărilor dedicate Primului Război Mondial și Marii Uniri din 1918: La Peștișani se reconstituie, sâmbătă, lupta din Dealul Frânceștilor

500

Comuna Peștișani va găzdui, la finalul acestei săptămâni, o amplă manifestare dedicată Primului Război Mondial și Marii Uniri din 1918 în conștiința locuitorilor comunei, ce va începe sâmbătă dimineața, la ora 10.00, cu intonarea imnului țării și cu cuvântul de deschidere al primarului Cosmin Pigui, va continua cu alocuțiuni ale reprezentanților autorităților județene și cu o prezentare a situației frontului în zilele de 12-14 octombrie 1916, conform documentelor militare. În program mai sunt cuprinse prezentări de armament şi echipament militar, reconstituirea unei lupte în Dealul Frânceștilor, în zona “La Gonţa”- spre Curături, dar şi spectacole folclorice susţinute de Gheorghe Turda şi Radu Ciordaş.

Manifestările vor debuta, sâmbătă, începand cu ora 10.00, în sala de festivităţi a Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuşi”. Aici, după discursurile primarului, președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu și a prefectului Ciprian Florescu, profesorul univ.dr Moise Bojincă le va vorbi celor prezenți despre “Ideea de unitate la români de-a lungul timpului”. Apoi, patru reprezentanți ai Federației “Societatea civilă românească”, una fiind chiar cunoscuta jurnalistă Monica Ghiurco, vor susține alocuțiuni.

Bătălie după imn
În programul anunțat de autoritățile din Peștișani pentru sâmbătă se mai află și declarația de Rezoluție a acestei Federații și intonarea Imnului Unirii. Manifestarea “Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918 în conștiința locuitorilor zonei Peștișani-Gorj” va continua în curtea liceului din Peştişani, cu prezentarea de lucrări criptate inspirate din opera lui Constantin Brâncuşi şi dedicate Centenarului Marii Uniri, realizate de Gheorghe Matei, dar şi cu prezentări de armament şi echipament militar din Primul Război Mondial – Tabără militară (Bivuac), coordonator în acest caz fiind profesorul universitar Horea Şerbănescu. Va urma şi o deplasare în Dealul Frânceştilor, în zona “La Gonţa”- spre Curături. Aici, va fi intonat Imnul Regal şi va avea loc reconstituirea unei bătălii. Evenimentul se va încheia cu intonarea Imnului Naţional al României. Manifestările sunt organizate de autorităţile locale din Peştişani, cu sprijinul liceului din localitate, al Fundaţiei “Casa Brâncuşi- Hobiţa” şi al Federaţiei „Societatea civilă românească” din Bucureşti.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here