În atenţia Consiliului Judeţean Gorj, PREȚUIREA ÎNAINTAȘILOR: Dr. Nicolae Hasnaş

577

Mă cunosc cu doctorul Cornel Munteanu de peste 40 de ani. Ne-am întâlnit de foarte multe ori la spital, acasă la mine sau la el, la vânătoare sau în târg. La o cafea sau la un pahar cu vin, am discutat îndelung despre de toate: știință, artă, medicină, familie, sport, vânătoare și politică.
Cu deosebit interes și admirație am dicutat despre marile personalități ale României sau despre cele gorjenești.
Doctorul Cornel Munteanu are un model în lumea medicală a Gorjului, o legendă a primei jumătăți a secolului trecut, care s-a numit doctorul Nicolae Hasnaș. Născut în comuna Salcia, din județul Botoșani, a venit ca medic chirurg la spitalul din Târgu-Jiu în anul 1907. Deși străin de Gorj, impresionează implicarea extraordinară a acestui om firav într-o sumedenie de domenii: politic, social-administrativ, cultural-artistic, învățământ, presă și cu prisosință în cel medical.
În toate acestea aducea ceva nou, transforma în bine tot ce făcea, simțindu-se imediat mâna, inteligența și experiența lui. În mod deosebit s-a preocupat de școlarizarea copiilor gorjeni, de pregătirea dascălilor, de construirea de școli noi și de îmbunătățirea îngrijirilor medicale.
Era chirurg, dar știa și făcea de toate de-ale medicinei, venea lumea la el ca la biserică, din tot Gorjul, dar și din județele vecine. În chirurgie opera tot ce operau marii chirurgi ai vremii, cu rezultate la fel de bune. Opera – așa era pe atunci – și cataractă, făcea trepanații craniene, opera tumori genitale și chisturi ovariene, efectua cezariene, rezolva probleme de ortopedie, toate cu succes.
Liberal fiind, a participat la toate luptele politice din județ, ajungând o vreme prefect, ca și deputat și senator de Gorj.
La data venirii lui în Gorj, spitalul avea numai 40 de paturi, un medic și 13 angajați, inclusiv portarul.
În anul 1928 transformă spitalul mixt în spital cu două secții, iar în anul 1935 construiește un pavilion cu bani proprii, iar un an mai târziu, în 1936, se dau în folosință alte patru pavilioane construite prin străduința și banii săi, iar în anul 1937 cedează locuința sa din spital la care avea dreptul legal, pentru amenajarea maternității cu 40 de paturi.
Între anii 1941–1943 este directorul publicației ”Gazeta Jiului”, contribuie la înființarea Lirei Gorjului, societate cultural-artistică și este ales președintele Ligii culturale din Gorj, publică articole de specialitate în reviste medicale din țară și din străinătate.
Dă în folosință Școala de Notari la Târgu-Jiu.
La inaugurarea Școlii Normale din Târgu Jiu, Mircea Angelescu, ministrul școlilor din acea vreme, spunea că ”merite mai mari decât mine sau ministerul are doctorul Nicolae Hasnaș”.
De asemenea, sub patronajul său s-a construit Liceul Comercial (cel vizavi de Coloana Infinită), iar la inițiativa sa gimnaziul ”Tudor Vladimirescu” se transformă în liceu și se mărește spațiul cu noi săli de clasă, sprijinind și mărirea Liceului de fete și înființarea Școlii de Meserii din cartierul Vădeni.
Punând pe prim plan sănătatea și igiena locuitorilor construiește din banii săi o baie în Târgu Jiu. A avut inițiativa înființării Bibliotecii orașului cu 1500 de volume, iar din bani proprii acordă 15 burse pentru elevii merituoși și săraci. Fratele meu Gheorghe Stăiculescu, elev la Liceul Comercial, a beneficiat de o astfel de bursă.
Doctorul Nicolae Hasnaș a contribuit la amenajarea și utilarea unui cămin al studenților gorjeni în București, fiind și un susținător al înființării Universității din Craiova penru care a donat și o sumă consistentă de bani.
Se pensionează în anul 1944, dar își continuă activitatea ca medic de policlinică și apoi ca medic la Fabrica de țigarete din Târgu-Jiu, retrăgându-se definitiv din activitate în anul 1959, la vârsta de 84 de ani. A trecut în lumea celor plăcuți lui Dumnezeu în anul 1966, la vârsta de 91 de ani, urna sa funerară aflându-se în cimitirul din Târgu-Jiu.
Toate aceste date biografice și profesionale le-am aflat din destăinuirile și aprecierile doctorului Cornel Munteanu, doctor care, ca și doctorul Nicolae Hasnaș, a muncit toată viața la un singur spital, Spitalul din Târgu-Cărbunești.
Doctorul Cornel Munteanu a muncit 47 de ani la spitalul amintit, iar în perioada cât a fost directorul acestui spital a înființat noi secții medicale, construind pavilioane noi, introducând metode moderne de investigație, diagnostic și tratament, a reactivat secția de Urgență cu noi ambulanțe de salvare, fiind considerat, de miile de pacienți tratați, ca un doctor Hasnaș al locului. După pensionare a înființat în orașul Târgu-Cărbunești un cabinet medical, fiind solicitat, în continuare, de pacienții de pe Valea Amaradiei și a Gilortului. Gândindu-ne la deosebitul doctor Nicolae Hasnaș, greu ne putem imagina că astăzi, cineva, ar mai putea să ajungă la performanțele sale, și de aceea, considerăm că numele său ar trebui să rămână în memoria urmașilor. În acest sens, doctorul Cornel Munteanu propune Direcției Sanitare Gorj și Consiliului Județean Gorj, ca unul din spitalele din Târgu Jiu să se numească ”Doctor Nicolae Hasnaș”.
Considerăm îndreptățită această propunere susținută și de alți medici, deoarece suntem convinși că trecerea timpului nu trebuie să ducă la uitarea faptelor extraordinare ale acestui om și medic a cărui viață a fost pusă în folosul comunității căreia i-a aparținut și pe care a slujit-o cu devotament.
ȘTEFAN STĂICULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here