ÎN AŞTEPTAREA CRĂCIUNULUI

504
brad2-52626Prilej de bucurie, pace şi linişte spirituală, Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători religioase, aceea a naşterii Mântuitorului –sărbătoarea în care ne implicăm, poate, cel mai mult, ziua în care dăruim şi primim multă iubire şi căldură sufletească. De 2000 de ani, oamenii aşteaptă cu înfrigurare ,,evenimentul” a cărui semnificaţie profundă este extraordinară pentru că reprezintă suprema dovadă a iubirii pe care Dumnezeu o poartă oamenilor şi lumii: acest lucru este demonstrat de faptul că El a oferit propriul fiu ca răscumpărare pentru păcatele omenirii.

Colindele, urările de belşug şi recoltă bogată sunt manifestări folclorice care fac din sărbătorile de iarnă unele din cele mai spectaculoase manifestări spirituale ale poporului român. ,,Născute din vremuri străvechi, poate chiar la puţin timp după ce steaua Bethleemului scânteiase şi peste plaiurile Traciei, vestind şi acestor păstori minunea naşterii Mântuitorului şi localizate în nenumărate variante, colindele s-au transmis din generaţie în generaţie pentru a ajunge la noi nealterate, cu parfumul lor arhaic şi înmiresmat.”
Lucian Blaga a notat în 1975, câteva fraze definitorii pe care i le spusese Tiberiu Brediceanu, cu privire la deosebirile între cântec şi colindă: ,,Cântecul are întotdeauna ceva nou, colinda e întotdeauna veche. Colinda are un ritual, prin urmare e lege.”
Pe meleagurile româneşti acestea sunt bine conservate, cu preponderenţă în lumea satului, unde nelipsit la ceas de sărbătoare este colindul, sub toate formele lui.
Tot farmecul sărbătorilor de Crăciun înseamnă: bradul împodobit, slujba de la biserică, moşul, dar, mai ales, colindătorii. Darurile pe care le face gazda colindătorilor, colacul – simbol al ofrandei alimentare prin circularitatea formei ca semn al împlinirii destinului şi vinul sunt mărci ale acceptării reciproce. Ascultându-i pe copii, parcă ne înălţăm la Domnul …:
,,Iată vin colindătorii, florile dalbe,
Seara pe la cântători, florile dalbe,
Nu vă vin cu nici un rău,
Ci vă vin cu Dumnezeu, florile dalbe …”
Ademenit de mirosul de brad şi de cozonac, încărcat de daruri pentru toţi copiii, Moşul a sosit împreună cu renii săi şi pe meleagurile noastre. Deşi puţin cam devreme, a adus bucurie în sufletele micuţilor şcolari de la Şcoala Primară Vlăduleni şi anul acesta. A fost întâmpinat cu colinde, versuri, bucurie, linişte sufletească ce ne-au amintit de puritatea şi candoarea copilăriei – inocenţa ce-o pot aduce doar ei într-o lume atât de încrâncenată. Privindu-i, pentru câteva clipe, am uitat de tot ce-i rău şi am călătorit în lumea lui Rudolf venit, hăt de departe …
Generos ca în fiecare an, a ,,semnat” pentru această iniţiativă, primul gospodar al comunei noastre, domnul primar Vasile Vlăduleanu, căruia îi mulţumim pentru grija manifestată faţă de cei mai mici locuitori ai aşezării noastre.
Înv. Brănişteanu Georgeta, Şcoala Primară Vlăduleni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here