În 2012, Aproape 1.700 carduri europene de sănătate, eliberate de CJAS Gorj

140

De la începutul acestui an şi până în prezent, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a eliberat 1.674 carduri europene de sănătate. Cele mai multe solicitări sunt în perioada estivală, conducerea CJAS precizând că pe timpul verii sunt zilnic, în medie, câte 20-30 de solicitări.

Angajaţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj sunt nevoiţi să facă faţă unui număr mare de solicitări de liberare a cardurilor europene de sănătate, necesare în caz de urgenţă, în vacanţele peste hotare. În sezonul estival creşte numărul persoanelor solicitante. Numai în luna iunie s-au eliberat gorjenilor aproximativ trei sute de carduri europene de sănătate. De la începutul acestui an şi până la ora actuală, CJAS Gorj a eliberat aproape 1.700 astfel de documente. „De la 1 ianuarie 2012 şi până în prezent am eliberat 1.674. Cele mai multe solicitări sunt pe perioada vacanţei de vară, când avem câte 20-30 de solicitări pe zi. Cardurile europene de sănătate se eliberează în zece zile, dar, de regulă, cei care le solicită se grăbesc şi atunci le dăm certificate provizorii, care au aceeaşi valabilitate ca şi cardurile”, explică Gheorghe Cocină, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Condiţii pentru obţinerea cardului de sănătate
Cetăţenii care doresc obţinerea respectivului card trebuie să aibă asupra lor o copie după actul de identitate, adeverinţă de salariat vizată de CJAS Gorj prin care să se facă dovada plăţii la zi către fondul unic al asigurărilor de sănătate, copie după ultimul cupon de pensie, dacă e cazul, adeverinţa de student sau elev, ori copie după carnet, adeverinţa de la Fisc care să dovedească faptul că nu realizează venituri. Condiţia absolut necesară pentru ca solicitantul să obţină documentul este ca acesta să aibă calitatea de asigurat şi să fie cu plata la zi către fondul unic de asigurări de sănătate.

Peste 2.300 carduri, eliberate în 2011
Pe parcursul anului trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj a avut 2.344 de cereri pentru carduri europene de sănătate. Astfel, media lunară a cardurilor eliberate a fost de 195, cu creşteri semnificative în lunile de vară, în iunie 2011 fiind 446 cereri, iar în iulie 418.
În acest an, media solicitărilor pentru cardurile de sănătate depăşeşte 200, până în prezent. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală oferită asiguratului gorjean într-unul dintre statele europene în care s-a deplasat şi care a avut asupra sa cardul european de sănătate, vor fi rambursate de CJAS Gorj, ca unitate emitentă a cardului. Asistenţa medicală nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Cardul european nu acoperă şi situaţia în care asiguraţii gorjeni se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here