În 2012, 62 de minori au săvârşit fapte penale

302

Pe parcursul anului 2012, din evidenţele „Compartimentului de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, rezultă că în anul 2012 s-au primit 83 de sesizări care vizează un număr de 62 cazuri de minori. Infracţiunile sesizate fac referire la cazuri de: furt calificat, distrugere, însuşire de bun găsit, folosirea fără drept a articolelor pirotehnice. Specialiştii DGASPC au luat măsurile ce se impuneau în toate aceste cazuri.

Legea interzice să se dea publicităţii orice date referitoare la săvârşirea de fapte penale de către copilul care nu răspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia. Cu toate acestea, nu poate fi ignorat faptul că asemenea cazuri există. Numai anul trecut au intrat în atenţia specialiştilor DGASPC 62 de minori care au săvârşit fapte penale, luându-se măsurile ce se impuneau. Pe toată durata aplicării măsurilor destinate copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate.

83 de sesizări în 2012
Din evidenţele „Compartimentului de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal” rezultă că în anul 2012 s-au primit 83 de sesizări care vizează un număr de 62 cazuri de minori. Sesizările primite pe această temă vin pe diferite surse, cum ar fii, parchetele de pe lângă judecătoriile din judeţ, poliţie, judecătorii, primării, persoane fizice şi altele. „Menţionăm că toate persoanele care observă un comportament deviant la un minor – spre exemplu, furtul, fuga de acasă, vagabondajul, absenţa de la şcoală etc. – poate sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Gorj atât telefonic cât şi scris”, confirmă Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj.
Infracţiunile săvârşite în cele 83 de sesizări primite în anul 2012 se împart după cum urmează: furt calificat – 57 sesizări; distrugere – 10 cazuri; însuşirea bunului găsit 2 cazuri; distrugere de bunuri – 2 cazuri şi folosirea fără drept a articolelor pirotehnice – 12 cazuri.

Măsuri de protecţie stabilite de DGASPC
Pentru 36 de minori care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal s-au instituit măsuri de protecţie, mai exact 32 de măsuri de supraveghere specializate în familie şi 4 măsuri de plasament. Printre atribuţiile Compartimentului de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal trebuie menţionate: consilierea juridică, consilierea psihologică, consilierea socială, monitorizarea cazurilor care se efectuează trimestrial, dar şi lunar în funcţie de specificitatea cazurilor, şi constă în: păstrarea permanentă a legăturii atât cu minorul şi familia sa, cât şi cu autorităţile locale de pe raza unde minorul domiciliază; organizarea periodică a întâlnirilor de caz în mod special pentru reevaluarea cazului si întocmirea minutelor de întâlnire; evaluarea necesităţilor schimbării măsurii de protecţie dacă se observă la un moment dat că în ciuda implementării şi adaptării repetate copilul continuă să săvârşească fapte penale; documentarea cazului.
Prin activitatea Compartimentului de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal s-a atins obiectivul prevăzut în planul operaţional pentru implementarea Strategiei Judeţene în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, respectiv „asistarea specializată a copilului care săvârşeşte fapte penale, consiliere socială, psihologică şi juridică a acestuia”, a mai arătat Nicu Pasăre, coordonator Compartiment de evaluare a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal.
Pentru rezolvarea cazurilor minorilor care săvârşesc fapte penale şi nu răspund penal, angajaţii DGASPC cooperează şi cu autorităţile locale: poliţie, primărie, şcoală, cabinet medical individual.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here