Impozitul pe venitul persoanei fizice conform noului cod fiscal

555

Noul Cod Fiscal, cunoscut drept Legea nr.227/2015 , se caracterizează în principal prin trei mari elemente definitorii: reducerea taxei pe valoare adăugată cota generală la 20 % de la 24% anterior, majorarea taxelor locale datorate de persoanele fizice pentru locuinţele deţinute cu o creştere exponenţială în cazul locuinţelor folosite ca sedii pentru activităţi independente şi extinderea categoriilor de venituri pentru care se datorează asigurări sociale, pensii sau contribuţii individuale la sănătate. Conform noului Cod Fiscal, principalele categorii de impozitare sunt grupate în: Microinteprinderi, Impozitul pe profit, Impozitul pe dividende, Taxa pe valoare adăugată, Impozitul pe venitul persoanei fizice şi Taxele şi impozitele locale. Un deosebit interes pentru cei mai mulţi dintre cititorii „Gorjeanului” îl reprezintă capitolul impozitului pe venitul persoanei fizice care prezintă prevederi şi modificări importante alături de unele care se menţin. Astfel, impozitul pe venitul din salariu se menţine la 16 % , însă se modifică deducerile personale, după cum urmează:
– în cazul contribuabililor care nu au persoane în întreţinere – 300 de lei.
– în cazul contribuabililor cu o persoană în întreţinere – 400 lei.
– în cazul contribuabililor care au două persoane în întreţinere – 500 de lei. – în cazul contribuabililor cu trei persoane în întreţinere – 600 de lei.
– în cazul contribuabililor care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 800 de lei. În cazul contribuabililor care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1 501 şi 3 000 de lei inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele enumerate. În cazul unui PFA, pe lângă obligaţia plăţii impozitului pe venit de 16 % , apare introducerea obligatorie a contribuţiei individuale la pensii în procent de 10,5 % din venitul realizat de o persoană, contribuţie care se plăteşte chiar dacă persoana fizică autorizată este salariată la un angajator. Dacă persoana fizică autorizată doreşte să beneficieze de pensie întreagă, achită şi obligaţia angajatorului, respectiv 15,8 %. Baza de calcul a contribuţiei la pensii se stabileşte de către persoana fizică, însă nu poate fi mai mică de 35 % din salariul mediu pe economie. Pentru veniturile realizate din cedarea folosinţei bunurilor, se măreşte plafonul cheltuielilor forfetare (stabilite în sumă globală şi invariabilă) la 40 %, cu specificaţia că baza de calcul a contribuţiei la asigurările de sănătate nu va depăşi nici în 2016 cinci salarii medii brute pe economie. În anul 2016 nu este prevăzută contribuţie de asigurări de sănătate pentru drepturile de proprietate intelectuală atunci când persoana fizică realizează şi alte venituri care au fost supuse contribuţiei la sănătate. De asemenea, în anul curent, nu se datorează contribuţii la sănătate dacă persoana fizică ce încasează dividende realizează venituri supuse deja contribuţiei la sănătate. Noul Cod Fiscal menţine acelaşi regim privind contribuţiile de sănătate la veniturile din dividende încasate de persoanele fizice în decursul anului 2016, urmând să intre în sfera de plată începând cu anul 2017, coroborat cu reducerea impozitului pe dividende, stabilită pentru anul următor. În numerele viitoare ale „Gorjeanului” vom prezenta alte capitole ale noului Cod Fiscal, pentru o informare cât mai accesibilă cititorilor. În concluzie, stimaţi gorjeni, mai strângeţi puţin cureaua şi respectaţi – vă obligaţiile faţă de stat, aşa cum şi el şi le respectă faţă de dumneavoastră.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here