Impozitele şi taxele locale s-ar putea majora cu 15-16%

137

O dată la trei ani valoarea taxelor şi impozitelor locale se majorează. Ultima indexare a acestora a avut loc în anul 2009, cu aplicare începând din 2010. Prin urmare, la sfârşitul anului în curs ar putea fi aprobată majorarea taxelor şi impozitelor pentru următorii trei ani. Astfel, începând din 2013, valoarea acestora va fi cu 15-16% mai mare.

Mariana Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că până la această oră nu s-au majorat taxele şi impozitele pe care trebuie să le achite cetăţenii municipiului nostru. Totuşi, până la sfârşitul acestui an se aşteaptă apariţia hotărârii de guvern care prevede majorarea taxelor şi impozitelor. „Noutăţi în ceea ce priveşte nivelul impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013 nu avem, la această dată; au fost discuţii legate de promovarea hotărârii de guvern privind indexarea acestora pentru anul 2013, întrucât articolul 292 din codul fiscal care prevede ca odată la 3 ani nivelul taxelor şi impozitelor locale trebuie indexat cu indicele de inflaţie aferent celor 3 ani fiscali anteriori. Cum ultima indexare a avut loc în anul 2009, pentru anul 2010, în acest sfârşit de an ar trebui promovată hotărârea de guvern. Majorarea impozitelor şi taxelor pentru anul 2013 era prevăzută, ca şi în 2009, cuprinsă între 15 şi 16%, diferită de la un tip de impozit la altul. Aşteptăm până la sfârşitul lunii decembrie şi avem un termen de 45 de zile de la promulgarea ei pentru a adopta hotărârile de consiliu, cu nivelul acestor impozite pentru anii următori”, a explicat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Târgu-Jiu.
Majorarea taxelor locale prin actualizarea cu inflaţia, obligaţie stabilită prin Codul fiscal şi asumată cu FMI, trebuia aprobată încă din luna aprilie, dar proiectul nu a mai ajuns pe ordinea de zi a fostului guvern. Totuşi, până la sfârşitul acestui an, sau cel mai târziu în primele zile ale anului viitor se vor stabili noile valori ale taxelor şi impozitelor locale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here