Impozitele pe mai multe clădiri rămân în vigoare

193

directia de venituri finanteCodul fiscal va fi iar modificat, printr-o ordonanţă aflată în dezbatere la Ministerul Finanţelor. Proprietarii gorjeni care deţin mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţe şi care credeau că vor scăpa de impozitul multiplu, vor fi uimiţi să constate că acesta va continua să se aplice conform Ordonanţei 59.

Măsura introdusă la 1 iulie 2010 şi care prevedea că cetăţenii care deţin mai mult de o locuinţă sau deţin automobile cu motoare mari să plătească impozite locale majorate în funcţie de numărul acestora, respectiv de capacitatea cilindrică, era valabilă iniţial până la 31 decembrie 2011. Prin noua propunere aflată pe masa Ministerului de Finanţe, se pare că impozitele gorjenilor cu mai multe locuinţe şi maşini puternice vor rămâne unele definitive fiind aplicate şi după trecerea termenului iniţial de 31 decembrie 2011.

Incertitudini fiscale

“Nu ştim ce se va întâmpla după data de 31 decembrie. Până la apariţia de noi prevederi în Monitorul Oficial, calculul ar trebui să se stopeze după încheierea acestui an deoarece, prin OUG 59, acesta se limitase până la data de 31 decembrie 2011. Din ce am auzit, Guvernul nu vrea să renunţe la iniţialele prevederi şi cel mai probabil ele se vor aplica în continuare”, a declarat Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri Târgu-Jiu. Prima locuinţă este cea pe care o plătim cu toţii printr-un impozit normal. Conform OUG 59, următoarea s-a plătit încă din iulie 2010, majorată cu şaizeci şi cinci de procente, iar până atunci se plătea la această categorie un impozit majorat de cincisprezece procente. Este vorba şi de o creştere substanţială de la a treia clădire, pentru care se plătea 75%, iar cu noile norme se va plăti un impozit majorat cu 300%. Modificarea Ordonanţei 59 constă şi în faptul că cetăţenii vor plăti un impozit majorat pentru toate clădirile indiferent de destinaţia lor: „Dacă până în iulie 2010 se plătea majorat doar clădirea folosită ca locuinţă, de atunci absolut toate clădirile indiferent de destinaţia lor s-au luat în calcul cu noile majorări. Singurele care scapă sunt cele dobândite prin moştenire, însă şi acestea se declară ca şi număr de ordine, dar pentru ele nu se plăteşte impozit majorat, ci normal”, a precizat Mariana Budulan. Din cei circa 41.000 de plătitori din municipiul Târgu-Jiu de impozit pe locuinţă există aproape 2.000 de persoane care deţin două proprietăţi, câteva sute care deţin câte trei locuinţe, vreo 30 care au patru locuinţe, trei au şase locuinţe şi două persoane au câte şapte proprietăţi, restul având doar o singură clădire cu destinaţie de locuinţă.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here