Important pentru toți gorjenii! Iată cum s-a modificat tariful la gunoi! Firma de salubrizare a propus, ADIS s-a conformat!

3480

Firma de salubrizare BCA Vio Service SRL, cea care a încheiat un contract cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare (ADIS) Gorj pentru a ridica gunoiul menajer din 44 de localități ale județului, a decis modificarea tarifului, din acest an, adică trecerea de la plata pe gospodărie la un tarif de 5,15 lei, lunar, pentru fiecare persoană. Decizia, aprobată de ADIS Gorj, a stârnit nemulțumire în rândul gorjenilor, care acuză că, în acest fel, la familiile care au mai mult de trei persoane, taxa pentru colectarea gunoiului crește cu 15 lei, iar la șase persoane se dublează. Trebuie precizat faptul că nouă primari au votat împotriva modificării tarifului, iar trei s-au abținut.

Adunarea generală a ADIS Gorj a hotărât, în urmă cu o săptămână, să aprobe modificarea tarifului pentru colectarea gunoiului, pe anul 2022, potrivit unei fișe de fundamentare remise de operatorul de salubritate BCA Vio Service SRL. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 32 de primari, în contextul în care 9 dintre primarii prezenți nu au fost de acord cu modificarea tarifului, iar alți trei s-au abținut de la vot. Mai exact, începând cu data de 1 ianuarie, a fost aprobată trecerea de la tariful pe gospodărie, care era de 170 de lei, anual, la tariful pe persoană, adică 5,15 lei, lunar pentru fiecare membru al unei familii.
Unii primari au început deja să convoace, în regim de urgență, proprietarii de imobile de pe raza comunelor și orașelor la sediile primăriilor pentru a preciza numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresa de domiciliu sau într-o gospodărie la care nu au domiciliul, pentru ca operatorul de salubritate să poată aplica noile tarife.
,,Prezența la sediul primăriei a proprietarilor de imobile este necesară si urgentă, altfel o să fiți puși în situația să plătiți o sumă mult mai mare fată de anul trecut ca urmare a modificării tarifului pentru taxa de salubrizare de către ADIS Gorj!”, a menționat pe o pagină de socializare primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.
Modificarea tarifului la serviciul de colectarea gunoiului a generat nemulțumire în rândul oamenilor care, la un simplu calcul, au arătat că de la 170 de lei, cât era taxa anuală pentru o gospodărie, aceasta crește la 185 de lei, pentru o familie cu trei persoane și la 371 de lei, adică mai mult decât dublu, pentru o familie cu 6 persoane. Oamenii spun că în acest fel tariful pentru gunoi depășește valoarea taxelor și impozitelor anuale pe care aceștia le plătesc la primărie, ceea ce nu li se pare normal. Mai mult, cetățenii spun că ar fi trebuit să se facă o diferențiere a tarifelor pentru copii, iar pentru membri familiei care muncesc în străinătate sau se află la studii în alte județe, situația este neclară.
Trebuie spus că ADIS Gorj a încheiat, în luna iunie a anului trecut, un contract privind delegarea gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor din mai multe localități din județ cu firma BCA Vio Service SRL din Dr.Tr. Severin, până la organizarea unei licitații. Pe 10 ianuarie, adică în urmă cu o săptămână, Adunarea Generală a ADIS Gorj a hotărât încheierea unui act additional la acel contract, în contextul în care nu s-a mai organizat nicio procedură de atribuire a contractului, ultima fiind anulată în luna aprilie a anului trecut.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here