Furnizorul de energie electrică a sistat săptămâna trecută, mai precis joi, furnizarea de servicii pentru iluminatul stradal din comuna Bîlteni, precum şi la pompa care asigură alimentarea cu apă pentru localnicii din satul Moi. Situaţia aceasta nu este singulară deoarece întreruperea furnizării cu energie electrică s-a mai făcut încă o dată în decurs de doar o lună de zile.
Mii de cetăţeni din comuna Bîlteni şi conducători auto care traversează satele localităţii, în special pe timp de noapte, au putut observa cu stupoare faptul că iluminatul public nu mai funcţionează. Aceste disfuncţionalităţi sunt vechi ca urmare a neachitării la termen a facturilor către furnizorul de energie electrică. Doar în ultima lună, pe raza comunei Bîlteni, iluminatul public „a luat o pauză” de câteva zile, în două perioade de timp diferite. Potrivit viceprimarului Nicolae Lungan, datoriile la energie sunt vechi şi în aceste zile s-a repetat problema întreruperii cu curent electric a becurilor stradale.
„Sunt datorii mai vechi. Când am venit în funcţie, am plătit o parte din ele, dar şi apoi s-a tăiat curentul. Acum din nou ne confruntăm cu această situaţie de joi. Nu e nicio problemă, dar oamenii ştiu doar să reclame. I-aş întreba dacă au venit să-şi achite taxele şi impozitele către primărie?! Oare ştiu că primăria trăieşte din dări? Am luat legătura cu cei de la CEZ, să vină să ne someze, să ne lase să mai discutăm. Sunt dator, înţeleg, dar tăiaseră şi apa la pompe la Moi. În cursul serii de joi am reuşit să plătim datorii de acolo de 2.500 de lei şi s-a reluat alimentarea cu apă pentru localnicii din Moi. În cursul zilei de vineri am dat drumul la o parte din iluminatul public din Bîlteni dar promit că până luni seară se va relua iluminatul. În acest caz, datoria este de 3.200 lei”, a declarat Lungan
Salariaţii Primăriei Bîlteni cer măriri salariale
În ciuda faptului că Primăria Bîlteni mai are diverse datorii de achitat, iar situaţia financiară nu este una bună, de investiţii nici măcar neputându-se discuta, şefii administraţiei publice locale au înaintat către instituţiile abilitate din subordinea Ministerului Finanţelor mărirea plafonului de salarii. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, de la data de 1 august, salariile personalului care activează în administraţia publică locală pot fi majorate dacă fondurile se încadrează în limita bugetului aprobat şi a plafonului stabilit de Ministerul de Finanţe, dar nu mai mult de 12%.
În cazul Primăriei Bîlteni, conducerea a avut în vedere să profite de noile reglementări şi să solicite un plafon de salarii majorat, chiar dacă problemele comunei par de nerezolvat. „Această decizie nu se ia doar la noi, ci e la nivelul întregii ţări. Se pot majora salariile cu până la 12%. Aşteptăm şi noi să vedem despre ce măriri va fi vorba pentru că am făcut demersurile de rigoare; să vedem mai întâi cu cât ni se măreşte plafonul de salarii. Dacă nu avem plafon de salarii, nu putem face mărirea. Am făcut demersuri către Finanţe, dar nu ştiu ce mărire s-a cerut, deoarece contabila s-a ocupat de acest lucru”, a precizat viceprimarul interimar al comunei Bîlteni, Nicolae Lungan. La ora actuală, Primăria Bîlteni funcţionează cu 43 de angajaţi, în rândul acestora numărându-se şi cei de la Serviciul Public de Gospodărire Comunală Locală.
Izabella Molna
Nu au bani dar jurist la Serviciul Public au angajat!
Au jurist si la Primarie dar au mai vrut unul pentru copilul secretarului …dar datorita cazierului acesta n-a mai putut sa se prezinte pentru ocuparea postului.Saptamana viitoare va ocupa postul…prin concurs si nevasta sefului de serviciu ,respectiv analfabetul Draghia…cel cu 10 clase ….la fel cum a luat si el concursul!
Nu intamplator si fina primarului a luat concursul la Serviciul Public .
Si tot coincidenta si nevasta consilierului Saulescu Ion ….a luat concursul…
SI COINCIDENTA….ACESTI ESCROCI SUNT FOSTII ANGAJATI AI SOCIETATII COMERCIALE INFIINTATE DE PRIMARIE IAR ACUM SUNT IN SERVICIUL PUBLICA AL PRIMARIEI!