Iluminat inteligent la Rânca și Novaci

2124

Primăria Novaci va investi circa trei milioane de lei pentru a moderniza și extinde sistemul de iluminat stradal din oraș și zona montană Rânca. Vor fi montate și circa trei sute de aparate de iluminat ornamentale noi, se va înființa un sistem de telegestiune (control de la distanță) și se va amenaja o stație de alimentare cu energie electrică pentru vehicule electrice. Pe străzile din oraș și din stațiunea Rânca vor fi amplasate corpuri de iluminat cu tehnologie LED, care au un consum redus și sunt nepoluante.

Sistemul de iluminat din orașul Novaci este format din circa 1.700 de stâlpi de curent, din beton, metal sau lemn. Doar puțin peste o mie sunt echipați cu aparate de iluminat, vechi de peste zece ani. Unele dintre ele nu au reflector, au dispersorul spart sau sunt foarte murdare, din cauza necurățării periodice, asigurând astfel un iluminat necorespunzător în multe zone din orașul aflat la poalele munților Parâng.
Mai mult, amplasarea aparatelor de iluminat pe străzi nu este unitară, adică nu se folosește același tip de aparat de iluminat. Din acest temei, Primăria Novaci vrea să extindă rețeaua de iluminat și să o modernizeze, prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente și completarea cu aparate de iluminat cu tehnologie LED.

Contorizarea traficului rutier
Potrivit caietului de sarcini al licitației, vor fi montate 276 de aparate de iluminat ornamentale noi, comandate în sistem de telegestiune, și 138 de stâlpi metalici pe strada Principală (Parângului), strada Eroilor și strada Gruiului.
Totodată, vor fi amplasați 42 de stâlpi metalici noi pe străzile Rânca și Schela. În zona parcare Piață – str. Eroilor se vor monta trei stâlpi pentru alimentare cu energie a vehiculelor electrice. Investiția include și un sistem de telegestiune și montarea a cinci camere video de contorizare a traficului rutier.
„Sistemul de telegestiune permite controlul și monitorizarea de la distanță a corpurilor de iluminat cu LED, permițând astfel reducerea consumului de energie electrică și creșterea duratei de funcționare a corpurilor de iluminat, dar și desfășurarea promptă și rapidă a activităților de mentenanță”, potrivit documentației.
Firmele interesate pot depune oferte până pe data de 11 noiembrie. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziție publică este raportul calitate-preț. Valoarea totală a investiției se ridică la 2,6 milioane lei, fără TVA.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here