Ilegalităţi depistate de comisarii Gărzii Financiare Gorj

145

finante 2 (1)32 de agenţi economici din judeţul nostru au fost supuşi pe parcursul săptămânii anterioare controalelor Gărzii Financiare. O parte dintre aceştia, mai exact 14, au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de 15.000 de lei, şi s-au dispus confiscări de bunuri şi sume ce totalizează 27.777 lei.

În urma controalelor, oamenii legii au depistat faptul că o firmă din municipiul Motru a emis în cursul anului trecut facturi fiscale către firmele Alba, Vâlcea şi Hunedoara, în valoare totală de 2.234.515 lei, facturi ce nu au fost înregistrate în evidenţele contabile. Sume obţinute din emiterea acestora nu au fost declarate organelor fiscale, firma sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a TVA-ului aferent în sumă de 432.487 lei şi a unui impozit de 288.324 lei. Pentru această faptă s-a întocmit act de sesizare penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste 720.000 de lei care a fost înaintat organelor de cercetare. Aceeaşi faptă, de emitere de facturi fiscale fără a fi înregistrate şi declarate a fost săvârşită şi de o firmă din Târgu-Jiu, care în perioada 2009 – 2010 nu a înregistrat facturi fiscale în valoare de 356.735 de lei. În acest fel, impozitele şi taxele datorate bugetului de stat au fost diminuate cu suma de 104.922 de lei, fapt pentru care s-a întocmit dosar penal.

Termopane cu probleme

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au mai verificat şi o firmă din Bâlteni care desfăşoară activităţi de prestări servicii de tâmplărie aluminiu şi geam termopan. Administratorul firmei nu a putut prezenta documente legale de provenienţă pentru toate materialele înscrise în devizele de lucrări şi facturate beneficiarilor, fiindu-i confiscată şi devenită venit la bugetul de stat suma de 6.350 de lei. Banii aceştia reprezintă contravaloarea materialelor, iar firma s-a ales şi cu o sancţiune contravenţională în valoare de alte 6.000 de lei. De asemenea, o firmă din municipiul Târgu-Jiu a fost identificată ca desfăşurând activităţi de comerţ cu amănuntul şi alimentaţie publică, fără a deţine autorizaţiile şi avizele prevăzute de lege. Pentru această faptă, firma a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 6.000 de lei, totodată dispunându-se confiscarea veniturilor obţinute din activităţile pentru care nu era autorizată în valoare de circa 21.000 de lei.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here